Shampoo bar met patchouli en lavendel

Een eenvoudige, stevige en lang geurende shampoo bar. Natuurlijk kan je een ander parfum gebruiken of het weglaten, maar deze houdt in elk geval lang aan.

Benodigdheden

  • Waterbad: lage pan + warmtebron (fornuis, kookplaatje o.i.d.), hierin:
  • Bekerglas 100 ml
  • Bekerglas 400 ml
  • Spatels, lepels om mee te scheppen en mee te roeren
  • Weegschaal tot op 0,1 gram nauwkeurig
  • Druppelpipet plastic 1 ml (2x)
  • Vorm, bijvoorbeeld een bakvorm (gebruik deze alleen voor zeep en cosmetica)

Ingrediënten

  • 50 gram Sodium Cocoyl Isethionate (SCI)
  • 5 gram Sheabutter
  • 30 gram Kraanwater
  • 7 druppels EO Patchouli
  • 7 druppels EO Lavandin Abrialis (org)

Werkwijze

Weeg de SCI af in een 400 ml bekerglas en voeg het water toe. Verwarm het bekerglas in het waterbad en roer totdat de SCI en water een pasta vormen. Smelt en roer de sheabutter apart in het 100 ml bekerglas (ook in het waterbad) en voeg deze toe aan de SCI pasta. Roer stevig en blijf roeren tot alles goed is gemengd is. Voeg nu ook de EO Patchouli en EO Lavandin Abrialis (org) toe met een pipet en roer alles nog eens goed door elkaar. Doe het gehele mengsel in de vorm en duw goed aan zodat alle hoeken gevuld worden en er geen lucht meer in zit. Pas op: heet!

Als alles is afgekoeld is de shampoo bar hard en, nadat deze uit de vorm is gehaald, direct te gebruiken. Mits droog bewaard is deze meestal tot een jaar houdbaar, maar gooi het weg bij het minste teken van bederf.

Varianten en aanvullingen

  • Je kan een andere plantenboter zoals cacaoboter of mangoboter gebruiken, of een mengsel van boters.
  • Gebruik je wat meer boter dan neemt het reinigende effect af en het verzorgende effect toe.
  • Uiteraard kan je een andere parfumering gebruiken, echter, deze is getest en lang houdbaar.