Deodorant recepten

Het woord deodorant is in het Nederlands wat verwarrend. Deodorant betekent ontgeurder, maar meestal doet een deodorant iets anders. Het kan zijn dat het de geur bedekt met een lekkere geur, waardoor de zweetgeur minder duidelijk is. Het kan ook zijn dat een deodorant het zweten tegengaat, waardoor minder zweetgeur ontstaat. In het Engels wordt het laatste een antiperspirant genoemd, in het Nederlands zou dat een antitranspirant zijn.

Wij hebben recepten voor alle soorten.

Oorsprong

Deodorants tegen zweetgeur zijn eigenlijk pas vanaf laat in de 19e eeuw ontwikkeld. Steeds meer mensen gingen kantoorwerk doen en daar werd de geur van zweet niet meer gewaardeerd.

Doel van de zweetgeur is om sexueel aantrekkelijk te zijn. Dit geldt speciaal voor zweet dat op bepaalde plekken wordt aangemaakt, zoals onder de oksels. Vanaf de puberteit maken mensen dit aan, maar tegenwoordig zal je er meer mee afstoten dan aantrekken.

Geur

Wat de parfumering betreft: het is een voorstel, gebruik gerust een ander mengsel, een andere parfumolie of een andere etherische olie.


Aluindeodorant

Aan het begin van de eeuw was het weer even in de mode: aluindeodorant. Aluin is wat minder mild dan veel andere transpiratieremmende middelen, maar wordt door sommigen als meer natuurlijk gezien. Het werkt prima.

Benodigdheden

  • 85 ml vers kraanwater
  • ± 15 g Aluin
  • Een HENRI fles 100 ml
  • Een HENRI verstuiveropzet
  • Eventueel een trechter
  • Eventueel maatlepel 2,5 ml

Werkwijze

Knip de stijgbuis op de juiste lengte: als de verstuiveropzet op de fles is geschroefd moet deze losjes in de hoek van de fles steken. Is deze te lang kan de sluiting los gaan zitten. Is deze te kort dan kan je de fles niet helemaal leeg maken.

Doe het aluin in de fles, je kan dit met een passende, droge trechter doen. Je kan een weegschaal gebruiken, maar een maatlepel gebruiken kan ook. Een volle, afgestreken maatlepel aluin bevat ongeveer 3 gram aluin. Vul aan met vers kraanwater. Draai de verstuiveropzet op de fles en schud goed. Als alle aluin oplost nog wat toevoegen, net zolang tot niet alle aluin oplost. Eenvoudiger dan dit kunnen we het niet maken.

Aluindeodorant is erg zuur, bovendien zit er niets in dat micro-organismen kunnen eten. De verstuiver wordt niet, zoals een roller, besmet met rotzooi die op de huid ligt, dus, zolang er maar een beetje onopgelost aluin in de fles zit is de kans op bederf minimaal.

Dit is een deodorant en antitranspirant. De aluinoplossing is zuur en zorgt daarmee voor een vervelende omgeving voor micro-organismen. Daarnaast reageren de aluminiumdeeltjes met vetzuren en andere door de zweetklieren afgescheiden stoffen, waardoor de zweetkanaaltjes deels verstopt raken. Hierdoor wordt minder zweet uitgescheiden.

Citroen deodorant

Een recept met als thema citroen, deze citroen deodorant is voor een verstuiver bedoeld.

Ingrediënten

– 40 ml kraanwater
– 5 g citroenzuur
– 60 ml Cosmetisch haarwater
– 2 g Triethylcitraat
– 20 druppels EO Citroengras (org)

Werkwijze

Los het citroenzuur op in het water tot alle korreltjes zijn opgelost. Meng daarnaast de overige ingrediënten. Giet beide oplossingen bij elkaar en roer goed. Doe de oplossing in een fles met verstuiver. Zorg naast de ingrediënten ook voor pipetten, maatbekers, maatlepels en desgewenst een trechter.

Het hoge percentage alcohol zorgt ervoor dat er geen conserveermiddel nodig is. Ook zonder de alcohol zou de deodorant niet makkelijk bederven, omdat de deodorant erg zuur is. We hebben zelf een pH (zuurgraad) van 2,7 in de citroen deodorant gemeten, er zijn maar weinig micro-organismen die dat lang volhouden.

Het citroenthema bestaat uit het citroenzuur (citroenzuur poeder van De Hekserij, niet citroensap uit de supermarkt, dat is iets heel anders), triethylcitraat, dat is een verbinding (ester) van citroenzuur en alcohol en de etherische olie gemaakt van een tropische grassoort. Alle ingrediënten uit dit mengsel, behalve het water, gaan de groei van micro-organismen tegen, dat zijn de grootste veroorzakers van zweetgeur. De etherische olie geeft natuurlijk ook een lekker geurtje af.

Roller deodorant

Een deodorant voor in een roller moet wat worden ingedikt, zodat een mooi laagje op de huid wordt gelegd. De roller deodorant is makkelijk te maken, maar pas op voor klontjes!

NB: De werkstof Odex wordt uitverkocht, dit recept zal daardoor op zeker moment worden verwijderd.

Benodigdheden

  • 3 ml Glycerine [10630]
  • 3 ml Odex [10620]
  • 0,5 g Xanthaangom [16102]
  • 12 druppels PO Meiklokjes [21104]
  • 25 ml (= 20 g) Cosmetisch haarwater [29550]
  • 30 ml (= 30 g) vers kraanwater
  • 2 Druppelpipetten plastic 3 ml [30110]
  • Druppelpipet plastic 1 ml [30111]
  • Maatlepel plastic 2,5 ml [30107]
  • Deoroller glas compleet 50 ml [14041]
  • Bekerglas 100 ml [30037]
  • Maatcilinder 50 ml LM [30013]

Werkwijze

Lees deze werkwijze eerst goed door. Meng de grondstoffen in de aangegeven volgorde in het bekerglas. Na het toevoegen van elke volgende stof alles goed door elkaar roeren (kan gewoon met een theelepel of zo), zo voorkom je klontjes. Is het kraanwater toegevoegd nog even goed roeren en in een deoroller 50 ml doen. Glycerine, Odex en parfumolie PO Meiklokjes kunnen het beste met een plastic pipet worden toegevoegd. Xanthaan kan worden gewogen, maar 0,5 g is ongeveer een halve maatlepel plastic 2,5 ml, dus dat kan ook. Je kan het Cosmetisch haarwater en water wegen, maar ook afmeten met een maatcilinder van 50 ml. Het eindresultaat is een witte vloeistof, ongeveer zo dik als groentesaus. Giet dit in de fles van de deoroller en druk de roller er  stevig op. Draai de dop erop. Een etiket maakt het helemaal af.

De roller deodorant hoeft niet geconserveerd te worden, door het hoge percentage alcohol zal het niet makkelijk bederven, de deodorant is meestal meerdere maanden houdbaar.

De werking is gebaseerd op de werkstof Odex, deze neutraliseert bepaalde zwavel- en stikstofverbindingen uit het zweet doordat het aan deze geurmoleculen gaat hangen. Omdat met name deze geurstoffen als onaangenaam worden beschouwd is daarmee het probleem opgelost.