Crème recepten

Crème is een stabiel mengsel van water en vet. Het heeft veel van de eigenschappen van een zalf, maar is lichter. De Romeinse arts Galenus was de eerste die een recept voor een crèmes publiceerde, zalven waren al eerder bekend.

Crèmes maken is niet eenvoudig, er is wat oefening voor nodig en het kan mislukken. Neem de tijd, lees alles goed door, misschien gaat het dan de eerste keer al goed.

Doel

Crèmes zijn bedoeld voor het beschermen, verzorgen of het verbeteren van de schoonheid van de huid. Ook kan een crème worden gebruikt om werkstoffen op de huid vast te brengen. Veel soorten make-up zijn in feite een crème, maar dan met pigmenten zodat je de huid ermee kunt kleuren.

 


Basisrecept crème met Glycerylstearaat SE

Met onze emulgator Glycerylstearaat SE kunt u de volgende crème maken. De formule is voldoende voor ongeveer 100 gram crème.

Benodigdheden en ingrediënten

  • Lage pan + warmtebron (fornuis, kookplaatje o.i.d.)
  • Waterkoker of pannetje + warmtebron
  • Bekerglas 250 ml [30038]
  • Bekerglas 400 ml [30039]
  • 1 of 2 Zalfspatels [14901]
  • Weegschaal tot op 0,1 g nauwkeurig
  • Theelepels of maatlepeltjes
  • Druppelpipetten plastic 3 ml [30110]
  • Druppelpipetten plastic 1 ml [30111]
  • Thermometer [30061]
  • Keukenrol / tissues
  • Cremepot met deksel

Waterfase

  • 80 g vers kraanwater
  • 3 g Glycerine [10630]
  • 0,5 g Xanthaangom [16102]
  • 20 druppels (± 1 ml) HexaCon 91 [10306]

Oliefase

  • 5 g Glycerylsteraat SE [10409]
  • 2 g Cetylalcohol [11120]
  • 10 g Macadamiaolie [11005]
  • 2 druppels (±- 0,1 ml) Tocoferol (Vitamine E) [10540]

Werkwijze

Vul de lage pan met een laag van ongeveer 2 cm water en verwarm de pan, maar breng het water NIET aan de kook. Doe de glycerine en xanthaangom in het 250 ml bekerglas en meng dit zo goed mogelijk door elkaar. Kook ongeveer 100 ml water en weeg hiervan 80 gram af in het 250 ml bekerglas. Roer alles goed door elkaar. Zet het bekerglas in de lage pan met water. Weeg in het 400 ml bekerglas alle bestanddelen van de oliefase af, zet ook dit bekerglas in de lage pan. Zorg dat er voldoende water in de lage pan staat, deze mag niet droog koken!

Als de temperatuur van beide bekerglazen tenminste 70 °C is kan HexaCon 91 worden toegevoegd aan het bekerglas met water. Roer het bekerglas met de oliefase om met een zalfspatel. Roer met een (andere) zalfspatel de HexaCon 91 door het water. Voeg vervolgens de oliefase druppelsgewijs toe aan de waterfase,
roer hierbij de waterfase steeds goed door. Na een druppel of 20 kan de oliefase in een dun straaltje worden toegevoegd, blijf roeren!

Als de hele oliefase is toegevoegd kan het bekerglas met crème uit de pan worden gehaald. Gebruik een doek, het bekerglas is warm. Blijf ondertussen de inhoud
stevig doorroeren terwijl het bekerglas afkoelt. Stop niet met roeren totdat de inhoud onder de 30 °C is gekomen. Vul dan één of enkele crème potten met de
crème en laat deze verder afkoelen.

Het eindresultaat is een nog net pompbare, zachte crème, ongeveer zo dik als vla.

De crème is meestal 1 a 2 maanden houdbaar, echter, bij het minste teken van bederf moet de crème worden weggegooid.

Varianten en aanvullingen

  • Gebruik gerust een andere ‘vette’ olie, zoals amandelolie, avocado-olie of sojaolie. Of gebruik een mengsel van verschillende oliën.
  • Een parfum (parfumolie of etherische olie) kan worden toegevoegd aan de oliefase, gebruik niet meer dan een paar (3-6) druppels op 100 gram crème.
  • Wat meer of minder olie zorgt voor een dikkere of dunnere crème. Met een paar gram Walschot CP erbij wordt het een veel steviger crème.

Effectieve vette W/O crème met CastEmul

Met onze emulgator CastEmul kan je een werkelijk goede vette crème maken. Deze is geschikt als handcrème, voetcrème, nachtcrème, maar misschien wat te vet voor gebruik als dagcrème. De opbrengst van het recept is ongeveer 100 gram crème.

Benodigdheden en ingrediënten

  • 2 x Bekerglas 250 ml [30038]
  • 1 of 2 Zalfspatels [14901]
  • Weegschaal tot op 0,1 g nauwkeurig
  • Theelepels of maatlepels
  • Een paar keer Druppelpipet plastic 1 ml [30111]
  • Een paar keer Druppelpipet plastic 3 ml [30110]
  • Keukenrol / tissues
  • Crèmepot(ten) met deksel voor 100 g crème

Waterfase

  • 70 g vers kraanwater
  • 3 g Glycerine [10630]
  • 0,8 g Magnesiumsulfaat [13006]
  • 22 druppels (± 1 ml) HexaCon 91 [10306]

Oliefase

  • 4 g CastEmul Hx [10460]
  • 22 g Macadamiaolie [11005]
  • 2 druppels (±- 0,1 ml) Tocoferol (Vitamine E) [10540]

Werkwijze

Deze crème kan je koud bereiden: verwarmen is niet nodig. Wel is het belangrijk er de tijd voor te nemen: reken zeker een half uur roeren. Weeg de stoffen van de waterfase af en doe deze in een 250 ml bekerglas: meng dit zo goed mogelijk door elkaar. Alle magnesiumsulfaat moet opgelost zijn voor je verder gaat, maar de HexaCon 91 zal zorgen dat het wat troebel blijft. Weeg in het andere 250 ml bekerglas alle bestanddelen van de oliefase af, ook deze goed doorroeren.

Voeg de waterfase met een pipet druppel voor druppel toe aan de oliefase, terwijl je de oliefase goed doorroert. Roer totdat alles goed is gemengd. Na ongeveer 20 druppels kan je steeds een paar druppels waterfase tegelijk toevoegen: blijf goed roeren. Vervolgens voeg je per keer maximaal 1 ml waterfase toe, blijf roeren! De crème begint zich na een tijdje te vormen en dikt pas in als meer dan de helft van het water is toegevoegd.

Als de hele waterfase is toegevoegd nog zeker een minuut lang doorroeren. Vul dan één of enkele crème potten met de
crème en laat deze verder afkoelen. Het eindresultaat is een pompbare, zachte crème of dikke lotion, net wat dunner dan vla.

De crème is meestal een paar maanden houdbaar, echter, bij het minste teken van bederf moet de crème worden weggegooid.

Hoe meer tijd je neemt hoe stabieler en dikker de crème wordt. Bij schiften of in lagen scheiden van de crème is toch te snel gewerkt, of onvoldoende geroerd.

Varianten en aanvullingen

  • Gebruik gerust een andere ‘vette’ olie, zoals amandelolie, avocado-olie of sojaolie. Of gebruik een mengsel van verschillende oliën.
  • Een parfum (parfumolie of etherische olie) kan worden toegevoegd aan de oliefase, gebruik niet meer dan een paar (3-6) druppels op 100 gram crème.

Basisrecept crème met E-wax

Met onze e-wax emulgator kunt u de volgende beproefde crème maken. De formule voor basisrecept crème met E-wax is voldoende voor ongeveer 100 gram crème.

Benodigdheden en ingrediënten

  • Lage pan + warmtebron (fornuis, kookplaatje o.i.d.)
  • Waterkoker of pannetje + warmtebron
  • Bekerglas 250 ml [30038]
  • Bekerglas 400 ml [30039]
  • 1 of 2 Zalfspatels [14901]
  • Weegschaal tot op 0,1 g nauwkeurig
  • Theelepels of maatlepeltjes
  • Druppelpipetten plastic 3 ml [30110]
  • Druppelpipetten plastic 1 ml [30111]
  • Thermometer [30061]
  • Keukenrol / tissues
  • Cremepot met deksel

Waterfase

  • 80 g vers kraanwater
  • 3 g Glycerine [10630]
  • 0,5 g Xanthaangom [16102]
  • 20 druppels (± 1 ml) HexaCon 91 [10306]

Oliefase

  • 5 g E-wax* [10413]
  • 2 g Cetylalcohol [11120]
  • 10 g Macadamiaolie [11005]
  • 2 druppels (±- 0,1 ml) Tocoferol (Vitamine E) [10540]

* Let op: getest met E-wax van De Hekserij, andere soorten E-wax / emulgerende was zijn niet automatisch bruikbaar!

Werkwijze

Vul de lage pan met een laag van ongeveer 2 cm water en verwarm de pan, maar breng het water NIET aan de kook. Doe de glycerine en xanthaangom in het 250 ml bekerglas en meng dit zo goed mogelijk door elkaar. Kook ongeveer 100 ml water en weeg hiervan 80 gram af in het 250 ml bekerglas. Roer alles goed door elkaar. Zet het bekerglas in de lage pan met water. Weeg in het 400 ml bekerglas alle bestanddelen van de oliefase af, zet ook dit bekerglas in de lage pan. Zorg dat er voldoende water in de lage pan staat, deze mag niet droog koken!

Als de temperatuur van beide bekerglazen tenminste 70 °C is kan HexaCon 91 worden toegevoegd aan het bekerglas met water. Roer het bekerglas met de oliefase om met een zalfspatel. Roer met een (andere) zalfspatel de HexaCon 91 door het water. Voeg vervolgens de oliefase druppelsgewijs toe aan de waterfase,
roer hierbij de waterfase steeds goed door. Na een druppel of 20 kan de oliefase in een dun straaltje worden toegevoegd, blijf roeren!

Als de hele oliefase is toegevoegd kan het bekerglas met crème uit de pan worden gehaald. Gebruik een doek, het bekerglas is warm. Blijf ondertussen de inhoud
stevig doorroeren terwijl het bekerglas afkoelt. Stop niet met roeren totdat de inhoud onder de 30 °C is gekomen. Vul dan één of enkele crème potten met de
crème en laat deze verder afkoelen.

Het eindresultaat is een nog net pompbare, zachte crème, ongeveer zo dik als vla.

De crème is meestal 1 a 2 maanden houdbaar, echter, bij het minste teken van bederf moet de crème worden weggegooid.

Varianten en aanvullingen

  • Gebruik gerust een andere ‘vette’ olie, zoals amandelolie, avocado-olie of sojaolie. Of gebruik een mengsel van verschillende oliën.
  • Een parfum (parfumolie of etherische olie) kan worden toegevoegd aan de oliefase, gebruik niet meer dan een paar (3-6) druppels op 100 gram crème.
  • Wat meer of minder olie zorgt voor een dikkere of dunnere crème. Met een paar gram Walschot CP erbij wordt het een veel steviger crème.