Parfumeursalcohol

We krijgen veel vragen over parfumeursalcohol, op deze pagina gaan we daar op in.

Ethanol

Allereerst even dit: de term ‘alcohol’ is voor chemici erg verwarrend, voor hen is dat een grote groep chemische stoffen, waarvan er vele in parfums gebruikt worden. Ze zijn vaak herkenbaar aan het suffix -ol, bijvoorbeeld geraniol, linalool of menthol. Om die reden gebruiken we verder op deze pagina zoveel mogelijk de term ethanol, dat is de chemische naam van de alcohol die in bier, wijn, likeur en sterke drank zit. Ethanol is ook het oplosmiddel van de meeste parfums die je in de parfumerie kan kopen.

Parfumeursalcohol

Parfumeursalcohol is een algemene naam voor mengsels die grotendeels bestaan uit ethanol en die aangeprezen worden voor het maken van parfum en cosmetica. Als je naar de samenstelling kijkt zie je dat ze meestal voor het grootste deel uit ethanol bestaan, vaak naast kleine hoeveelheden toevoegingen, bijvoorbeeld:

  • Denaturanten, dat zijn stoffen die zorgen dat de ethanol niet meer gebruikt kan maken voor het maken van likeur en andere alcoholische dranken
  • Versnijdingsmiddelen, dat zijn stoffen die het product goedkoper maken
  • Antioxidanten, UV filters, chelaatvormers, allemaal stoffen die zorgen dat het uiteindelijke parfum minder snel bederft

Parfumeursalcohol is niet per sé beter dan zuivere ethanol voor het maken van parfum. Maar het kan een handig product zijn om andere redenen, zie hieronder.

Zuivere ethanol

De meeste fabrikanten van parfum en cosmetica gebruiken gewoon zuivere ethanol voor het maken van parfum en geen parfumeursalcohol. Denaturanten zijn niet nodig voor het parfum. Versnijdingsmiddelen kunnen ze zelf wel toevoegen en hetzelfde geldt voor de beschermende stoffen.

Er is echter een probleem met zuivere ethanol en dat is de accijns. Op 1 liter ethanol van 96% betaal je in Nederland ongeveer 18 euro accijns, in Bulgarije ongeveer 6 euro en in Finland ongeveer 50 euro. In andere landen kan dat meer of minder zijn. Dit is een belasting die geheven wordt omdat de overheid geld nodig heeft en dus belastingen moet heffen. We gaan niet in op de redenen dat nu net ethanol zo zwaar belast wordt, maar er zijn er diverse. Als parfumfabrikant kan je bij de belastingdienst een vergunning aanvragen, waardoor je deze accijns niet hoeft te betalen. Dit levert wel werk en risico op. Je moet elke druppel ethanol namelijk administratief verantwoorden. Kan je dat niet betaal je accijns en een boete. In andere landen gelden vergelijkbare regelingen.

Voor kleine parfummakers is dat soms teveel werk, maar er is een andere oplossing. Als de ethanol op de juiste manier niet meer geschikt is voor menselijke consumptie betaal je geen accijns meer. Dit ongeschikt voor consumptie maken heet denatureren.

Gedenatureerde alcohol

Gedenatureerde alcohol is ethanol die een bepaalde concentratie van één of meer chemische stoffen bevat die het ongeschikt maken voor menselijke consumptie.

Binnen de EU is een zogenaamde Eurodenaturant afgesproken. Ethanol die met Eurodenaturant is gedenatureerd kan overal binnen de EU accijnsvrij worden vervoerd en gebruikt. Echter deze ethanol heeft een goed waarneembare aceton achtige geur en is daardoor meestal niet bruikbaar voor parfums.

Daarnaast hebben de meeste landen andere wettelijke mogelijkheden voor denatureren van ethanol, maar deze zijn niet in elk land hetzelfde. In Nederland mag je bijvoorbeeld ethanol, bedoeld voor het maken van parfum denatureren met 2,5 gram denatoniumbenzoaat per hectoliter ethanol. Maar in België is dat 2 gram per hectoliter. In Duitsland moet je naast denatoniumbenzoaat ook nog iets anders gebruiken, denatureren met denatoniumbenzoaat alleen is onvoldoende.

Deze ethanol zou op zich geschikt zijn voor het maken van parfum, want net zo geurloos als zuivere ethanol. Je zou dit dus parfumeursalcohol kunnen noemen. Probleem opgelost? Nee, afgezien van de verschillende eisen per land zijn er andere lastige zaken. Denk aan het doorvoeren van alcohol over het gebied van een ander land:ook dan kan accijns worden geheven. Bedenk hierbij dat het in niet elk land is toegestaan deze parfumeursalcohol te verkopen aan particulieren, of zelfs uitsluitend aan cosmeticabedrijven. Of dat er vergunningen gelden.

Advies van De Hekserij

Ons advies voor parfumfabrikanten is om te gaan praten met de belastingdienst en een zuivere alcohol te gebruiken voor parfums. Regel de vergunning en regel de administratie. Zorg ervoor dit helemaal volgens de regels te doen, naheffing van accijns en boete is duur, heel duur. Eventueel zou u een speciaal gedenatureerde alcohol kunnen gebruiken. Koop deze dan vooral in in het land waar u parfum maakt en kies, indien mogelijk voor een variant die zonder geurstoffen is gedenatureerd. Controleer goed of deze alcohol echt is toegestaan door de douane!

Voor hobbyisten, scholen en andere kleine verbruikers zijn er enkele opties. Wilt u geurvrije alcohol gebruiken, koop dan zuivere alcohol en accepteer de accijns erop. In speciaalzaken en webshops voor likeurmakers kan je dit kopen. Soms, maar niet in elk land is het toegestaan speciaal gedenatureerde alcohol te verkopen aan particulieren, als de prijs er naar is kunt u dit altijd proberen.

Daarnaast is er de oplossing van de Hekserij. Onder de naam ‘Cosmetisch Haarwater’ verkopen we een product dat wettelijk gezien een cosmetisch product is, waardoor veel problemen opgelost worden. Helaas kunnen we het maar naar een paar landen versturen. Nadeel voor een enkeling kan zijn dat het lichte geurtje dat dit product heeft de geur van het parfum verstoort. In de praktijk echter is de eigen geur van het Cosmetisch Haarwater zo licht dat dit geen probleem vormt. Het is goed, goedkoop en voldoet vrijwel altijd.

Verder lezen

Vooral interessant voor professionele (kleinschalige) parfumeurs schreven we dit Engelstalige artikel met nog meer informatie over gebruik van alcohol in parfums.

X
We zijn van 20 december t/m 5 januari gesloten wegens vakantie.
We are closed from December 20 until January 5 for holidays.