Organische Douchegel
Een ‘natuurlijk’ recept voor een organische douchegel.
Ingrediënten
– 70 ml Leidingwater (gekookt en weer afgekoeld)
– 20 ml Cocoglucoside
– 10 ml Olijfglutamaat
– 2 g Xanthaangom
– 30 druppels HexaCon BADHA
– 45 druppels Melkzuur 90%
– 15 druppels EO Ylang ylang III (org)
Denk aan een paar pipetjes voor het doseren!
Werkwijze:
Kook het water en laat het afkoelen. Meng na elkaar in een maatbeker: Cocoglucoside, Olijfglutamaat, HexaCon BADHA en EO Ylang ylang III (org). Doe hier het xanthaangom bij en meng dit er goed doorheen, hoe beter hoe minder klontjes. Roer het kraanwater erbij en tenslotte het melkzuur 90%.
Doe de oplossing in een fles (zie vorige recept). Zorg naast de ingrediënten ook voor pipetten, maatbekers, maatlepels (onze plastic maatlepel van 2,5 ml is handig voor het afmeten van Xanthaan gom: een afgestreken lepel is ongeveer 1 gram) en desgewenst een trechter.
Organische douchegel
Cocoglucoside en Olijfglutamaat zijn de reinigende stoffen, synthetisch, maar van plantaardige stoffen gemaakt. Ze zorgen dat vet en aan vet klevend vuil los komen en weggespoeld kunnen worden. Xanthaangom wordt door bepaalde micro-organismen gemaakt, het verdikt de douchegel, dat werkt makkelijker. HexaCon BADHA is een conserveermiddel dat voldoet aan de eisen van ‘natuurlijk’ in de Cosmos standaard. Nadeel is dat het niet de meest milde en praktische stoffen zijn, maar het werkt wel. Etherische olie Ylang ylang III (org) is een plantaardige, van organisch geteelde bloemen gemaakte geurstof. Het melkzuur tenslotte is ABSOLUUT NOODZAKELIJK omdat het conserveermiddel anders niet werkt. Een zure douchegel is geen probleem voor de huid (een beetje zuur is zelfs goed).
Zijn er nadelen aan het natuurlijke? Dat valt mee: het reinigende vermogen is wat minder. De conservering is wat minder mild, waardoor de douchegel meer irriterend voor de ogen kan zijn. Ook is het wat duurder. Maar als u zich beter voelt bij de gedachte een meer natuurlijk product te gebruiken dan is het dat misschien meer dan waard.
Houdbaarheid: normaal gesproken minstens enkele maanden.