Creme

Effectieve vette W/O crème met CastEmul

Met onze emulgator CastEmul kan je een werkelijk goede vette crème maken. Deze is geschikt als handcrème, voetcrème, nachtcrème, maar misschien wat te vet voor gebruik als dagcrème. De opbrengst van het recept is ongeveer 100 gram crème.

Benodigdheden en ingrediënten

  • 2 x Bekerglas 250 ml [30038]
  • 1 of 2 Zalfspatels [14901]
  • Weegschaal tot op 0,1 g nauwkeurig
  • Theelepels of maatlepels
  • Een paar keer Druppelpipet plastic 1 ml [30111]
  • Een paar keer Druppelpipet plastic 3 ml [30110]
  • Keukenrol / tissues
  • Crèmepot(ten) met deksel voor 100 g crème

Waterfase

  • 70 g vers kraanwater
  • 3 g Glycerine [10630]
  • 0,8 g Magnesiumsulfaat [13006]
  • 22 druppels (± 1 ml) HexaCon 91 [10306]

Oliefase

  • 4 g CastEmul Hx [10460]
  • 22 g Macadamiaolie [11005]
  • 2 druppels (±- 0,1 ml) Tocoferol (Vitamine E) [10540]

Werkwijze

Deze crème kan je koud bereiden: verwarmen is niet nodig. Wel is het belangrijk er de tijd voor te nemen: reken zeker een half uur roeren. Weeg de stoffen van de waterfase af en doe deze in een 250 ml bekerglas: meng dit zo goed mogelijk door elkaar. Alle magnesiumsulfaat moet opgelost zijn voor je verder gaat, maar de HexaCon 91 zal zorgen dat het wat troebel blijft. Weeg in het andere 250 ml bekerglas alle bestanddelen van de oliefase af, ook deze goed doorroeren.

Voeg de waterfase met een pipet druppel voor druppel toe aan de oliefase, terwijl je de oliefase goed doorroert. Roer totdat alles goed is gemengd. Na ongeveer 20 druppels kan je steeds een paar druppels waterfase tegelijk toevoegen: blijf goed roeren. Vervolgens voeg je per keer maximaal 1 ml waterfase toe, blijf roeren! De crème begint zich na een tijdje te vormen en dikt pas in als meer dan de helft van het water is toegevoegd.

Als de hele waterfase is toegevoegd nog zeker een minuut lang doorroeren. Vul dan één of enkele crème potten met de
crème en laat deze verder afkoelen. Het eindresultaat is een pompbare, zachte crème of dikke lotion, net wat dunner dan vla.

De crème is meestal een paar maanden houdbaar, echter, bij het minste teken van bederf moet de crème worden weggegooid.

Hoe meer tijd je neemt hoe stabieler en dikker de crème wordt. Bij schiften of in lagen scheiden van de crème is toch te snel gewerkt, of onvoldoende geroerd.

Varianten en aanvullingen

  • Gebruik gerust een andere ‘vette’ olie, zoals amandelolie, avocado-olie of sojaolie. Of gebruik een mengsel van verschillende oliën.
  • Een parfum (parfumolie of etherische olie) kan worden toegevoegd aan de oliefase, gebruik niet meer dan een paar (3-6) druppels op 100 gram crème.