Beschikbaarheidsproblemen

Op deze pagina geven we meer informatie over beschikbaarheidsproblemen, bijvoorbeeld over producten die we voor langere of kortere tijd niet kunnen leveren omdat ze niet beschikbaar zijn bij onze leveranciers.

Hieronder een lijst van producten die langere tijd niet leverbaar zijn met informatie over levertijd. Denk er aan dat deze informatie kan veranderen in de loop van de tijd. Verder geven we alternatieven waar beschikbaar.

Beschikbaarheidsproblemen

Bijenwas geel (org) – Dit product is regelmatig tijdelijk niet leverbaar, maar het is gelukt om in oktober 2024 weer wat voorraad te ontvangen.

EO Guaiachout – In de periode 2021-2022 was er in heel Europa is er geen EO Guaiachout te koop. Inmiddels komt er zo nu en dan wat binnen, maar dit gaat vrijwel zonder uitzondering naar de hele grote parfummakers.

Het probleem speelt sinds het einde 2020. Deze olie wordt gemaakt van een ernstig bedreigde boom die onder de Cites verdragen valt. Om deze boom voor uitsterven te behoeden kan het hout en de olie alleen uit Paraguay (het land waar deze olie vandaan komt) worden geëxporteerd als de regering van dat land er toestemming voor geeft en dat kan alleen nadat goed is uitgezocht dat er niet teveel wordt gekapt en dat de andere internationale regels worden nageleefd. Begin december 2021 is de toestemming eindelijk verleend in Paraguay. Vervolgens was het wachten op het akkoord van de Europese verantwoordelijken. Dat kwam, maar het gevolg is dat er nu zo nu en dan een partij vrijkomt, niet veel en zeker niet veel tegelijk.

Veel parfums bevatten een klein beetje van deze stof (typisch 0,1% of zelfs minder), dus zorgen de grote parfummakers dat zij alle import ontvangen: er is simpelweg niets over voor de rest. We hopen dat de situatie in de komende jaren verbetert, maar daar is nu (oktober 2024) geen zicht op.

De geur van EO Guaiachout is lastig te vervangen.

Cetalox (Fir) – Is inmiddels (oktober 2024) weer beschikbaar.

Oorzaken

De belangrijkste oorzaak is de wereldwijde schaalvergroting, veroorzaakt door de noodzaak tot sterke concurrentie op de wereldmarkt.

Het is lastig dit in het kort toe te lichten, maar samengevat: de wereldmarkt is zo ingericht dat schaalvergroting allerlei voordelen heeft. Een groter bedrijf heeft het makkelijker dan een kleine. Daardoor worden goed lopende kleine bedrijven opgekocht door de groteren en de minder goed lopende kleinere bedrijven moeten stoppen.

Gevolg is dat er minder soorten producten worden gemaakt: de keuze neemt af. Als voorbeeld kan je het zo zien: in plaats van 1000 kleine fabrieken die elk 50 verschillende geurstoffen maken hebben we nu 50 grote fabrieken die elk 100 verschillende geurstoffen maken.

Gevolg is dat er minder plekken zijn waar iets wordt gemaakt: de kwetsbaarheid van de levering neemt toe. Als een bepaalde fabriek om welke reden dan ook niet kan leveren dan kunnen de paar overige fabrieken dit niet meer opvangen. Een fabriek die 20% van de wereldbehoefte van een product maakt is geen uitzondering. Vroeger was zo’n fabriek wel een uitzondering, 1-2% was al veel. Het wegvallen van een fabriek kon dan makkelijker worden opgevangen. Ook al omdat minder efficiënt gewerkt werd. Er was altijd wel overcapaciteit, dus als een fabriek niet kon leveren waren er een paar andere die even wat meer konden maken. Uit concurrentieoverwegingen heeft het meestal weinig zin meer capaciteit te hebben dan je gebruikt, dus die capaciteit is er meestal  niet meer.

Er kunnen ook voordelen aan zijn, een grootschaliger productie kan efficiënter zijn met als gevolg een beter product, dat goedkoper is en minder milieubelasting veroorzaakt. Of dit ook het geval is hangt af van de concurrentiedruk op dit punt.

Maar hoe je het ook wend of keert: de markt is kwetsbaarder geworden voor verstoringen, waardoor producten vaker dan vroeger niet beschikbaar kunnen zijn.

X
We zijn van 20 december t/m 5 januari gesloten wegens vakantie.
We are closed from December 20 until January 5 for holidays.