In de loop van de tijd is De Hekserij steeds meer specialist geworden voor het leveren van speciale grondstoffen voor parfums. Uiteraard horen daar ook recepten bij. Hieronder een paar eenvoudige parfum formuleringen om mee te beginnen.

De recepten hieronder kunnen gerust worden aangepast door andere etherische olie, parfumolie en aromachemicaliën te gebruiken of door de verhoudingen tussen de geuren te wijzigen. Zorg dat het totale aantal druppels van de verschillende geurstoffen ongeveer gelijk blijft (dus ongeveer 100-350 druppels op 100 ml parfum), dan kan er weinig mis gaan, behalve misschien dat de geur tegenvalt. Omdat er een paar geurstoffen zijn waarvan de dosering bij voorkeur laag moet blijven is het aan te raden altijd ook de beschrijving van de geurstof te lezen als u wat aanpast.

Eau de cologne #7

Toch ook een eau de cologne recept als mooi voorbeeld van een citrusgeur. We hebben een hele pagina met eau de cologne recepten, dit is weer een andere.
Ingrediënten en materialen
Kunnen in onze webwinkel worden besteld
50 ml Cosmetisch haarwater
15 druppels EO Bergamot FCF
12 druppels EO Citroen CP
8 druppels EO Petitgrain Paraguay
8 druppels EO Sinaasappel CP
3 druppels Benzoë Siam resinoide 50%
2 druppel EO Rozemarijn Spanje (eco)
2 druppels EO Lavendel Dalmatië
Parfumfles E4 Cilindro 50 ml
Verstuiver of dop Zwart E4
Druppelpipet plastic 1 en 3 ml: minstens 7 x 1 ml en 1 x 3 ml, maar het is verstandig er meer te kopen, hergebruik van deze plastic pipetjes is lastig. Een 10 ml flesje van een EO (etherische olie) of andere geurstof bevat meestal zo ongeveer 200-300 druppels.
Werkwijze
Vul parfumfles Cilindro met ongeveer 40 ml Cosmetisch haarwater, komt niet heel precies. Gebruik hiervoor een druppelpipet plastic 3 ml, werkt nog makkelijker dan een kleine trechter. Voeg vervolgens de andere grondstoffen na elkaar toe. Vul tenslotte het flesje aan met cosmetisch haarwater tot het mooi gevuld is. Bij gebruik van een verstuiver: de stijgbuis van de verstuiver moet misschien op maat worden geknipt, de stijgbuis neemt ruimte in, dus vul de fles niet helemaal. Let er op dat de pipetjes niet verwisseld worden, anders gaat de lavendelolie misschien naar citroen ruiken en de petitgrainolie naar rozemarijn.

Eau de cologne hoeft niet geconserveerd te worden, door het hoge percentage alcohol kan het niet bederven. Echter, door inwerking van zuurstof uit de lucht, hoge temperatuur en door teveel (zon-) licht kan de geur toch achteruitgaan. Bewaar het (net als andere parfums) koel, droog en donker in een goed gesloten verpakking. Meestal wordt de geur nog iets beter na bewaren, als het 3-6 maanden oud is is het meestal op z'n best, maar mits goed bewaard gaat het normaal zeker een jaar mee, soms (veel) langer.

Des fleurs blanc #3

Een bloemenparfum met de geur van vooral witte bloemen. Het derde verbeterde recept dat we publiceren.
Ingrediënten en materialen
Kunnen in onze webwinkel worden besteld
30 ml Cosmetisch haarwater
18 druppels Meijiff (IFF)
18 druppels Fenylethylalcohol
18 druppels Hedione (Fir)
15 druppels Ethyllinalool
12 druppels Benzylacetaat
10 druppels Benzylsalicylaat
5 druppels EO Ylang ylang III
4 druppels Heliotropex N (IFF)
Parfumfles Quadro 30 ml
Druppelpipet plastic 1 en 3 ml: minstens 8 x 1 ml en 1 x 3 ml, maar het is verstandig er meer te kopen, hergebruik van deze plastic pipetjes is lastig. Een 10 ml flesje van een EO (etherische olie) of andere geurstof bevat meestal zo ongeveer 200-300 druppels.
Werkwijze
Vul de parfumfles Quadro met ongeveer 20 ml Cosmetisch haarwater, komt niet heel precies. Gebruik hiervoor een druppelpipet plastic 3 ml, werkt nog makkelijker dan een kleine trechter. Voeg vervolgens de andere grondstoffen na elkaar toe. Vul tenslotte het flesje aan met cosmetisch haarwater tot het mooi gevuld is. Bij gebruik van een verstuiver: de stijgbuis van de verstuiver moet misschien op maat worden geknipt, de stijgbuis neemt ruimte in, dus vul de fles niet helemaal. Let er op dat de pipetjes niet verwisseld worden, anders gaat de hedione misschien naar Benzylacetaat ruiken en de ylangolie naar Heliotropex N.

Parfum hoeft niet geconserveerd te worden, door het hoge percentage alcohol kan het niet bederven. Echter, door inwerking van zuurstof uit de lucht, hoge temperatuur en door teveel (zon-) licht kan de geur toch achteruitgaan. Bewaar het (net als andere parfums) koel, droog en donker in een goed gesloten verpakking. Meestal wordt de geur nog iets beter na bewaren, als het 3-6 maanden oud is is het meestal op z'n best, maar mits goed bewaard gaat het normaal zeker een jaar mee, soms (veel) langer.