Eén van de eenvoudigste bereidingen is wel het maken van aftershave. De gewone ouderwetse aftershave is weinig meer dan alcohol met een geurtje. De bedoeling van een aftershave is het geven van een prettig gevoel aan de gebruiker, het ontsmetten van eventuele huidbeschadigingen, het dichttrekken van de poriën en kleine wondjes en het verspreiden van een prettige geur. Kwade tongen beweren wel eens dat aftershave een poging was van de cosmeticaindustrie om ook de man aan het parfum te krijgen. Als dat zo is dan is dat aardig gelukt. Over het "prettige gevoel" van het gebruik van een klassieke aftershave zijn de meningen verdeeld, sommigen vinden het gebruik ronduit pijnlijk. Maar je wordt er wel goed wakker van!

Onderstaande recepten, zeker het laatste, kunnen troebel worden. Dan zijn er meer geurstoffen toegevoegd dan kunnen oplossen in de gebruikte alcohol of is het percentage alcohol in de aftershave te laag. Om de aftershave weer helder te krijgen kan het volgende worden geprobeerd:
- Zet de aftershave in een goed gesloten fles in de koelkast (NIET de diepvries). Als de inhoud koud geworden is kan de aftershave worden gefilterd, doe een paar schepjes magnesiumhydroxidecarbonaat zwaar [32073] in het filter, en giet de aftershave door het filter.

Simpele kruidige aftershave

De enige geur die Britse mannen mochten dragen in de tijd van koningin Victoria was lavendel. Zelfs in Engeland werd (en wordt) lavendel gekweekt, dat zal er ook wel mee te maken hebben. Sommige Britse mannen houden tot op de dag van vandaag stand. We gebruiken overigens lavandin, een kruidige variëteit van lavendel.
Ingrediënten:
Kunnen in onze webwinkel worden besteld
100 ml cosmetisch haarwater [29550]
2 ml glycerine [10630]
60 druppels (3 ml) etherische olie lavandin [20130]
Werkwijze:
Meng de grondstoffen in de aangegeven volgorde. Doe de aftershave in een geschikte fles, bijvoorbeeld de 50 ml aftershavefles Leandro. De houdbaarheid is meestal 6-12 maanden. De etherische olie en de glycerine kunnen het beste met een druppelpipet plastic [30110] worden gedoseerd, vergeet deze niet mee te bestellen.

Aftershave Hexe Afrika

Voor deze aftershave hebben we ons laten inspireren door Axe Africa, rond 1995 een populaire geur. Ook deze aftershave bevat alcohol, glycerine en een geurtje, maar we hebben nu gekozen voor een wat ingewikkelder geurtje, speciaal voor wie het vorige recept wel heel eenvoudig vond.
Ingrediënten:
Kunnen in onze webwinkel worden besteld
100 ml cosmetisch haarwater [29550]
2 ml glycerine [10630]
26 druppels (1,3 ml) cedramber [23011]
19 druppels (1 ml) Iso E Super [23021]
10 druppels (0,5 ml) etherische olie lavendel [20104]
5 druppels (0,3 ml) methyljonon [23009]
4 druppels (0,2 ml) etherische olie salie [20137]
4 druppels (0,2 ml) etherische olie zwarte peper [20121]
2 druppels (0,1 ml) etherische olie patchouli [20110]
een mespuntje (0,1 gr) ethylvanilline [23013]
Werkwijze:
Meng de grondstoffen in de aangegeven volgorde. Doe de aftershave in een geschikte fles, bijvoorbeeld de 50 ml aftershavefles Leandro. De houdbaarheid is meestal 6-12 maanden. De etherische olie, glycerine en de vloeibare geurstoffen kunnen het beste met een druppelpipet plastic [30110] worden gedoseerd, vergeet deze niet mee te bestellen.

Ouderwetsche aftershavelotion

Dit recept is gebaseerd op wat oudere recepten uit cosmeticaliteratuur en algemene receptenboeken uit de periode 1920-1960. Het bevat aluin, een stof die bloed uit kleine snijwondjes laat stollen. Menthol heeft een verkoelend effect. Als geur gebruiken we bloesemwaters, het water dat overblijft na het maken van etherische olie van bloemen, hoewel het ook wel wordt gemaakt door een beetje etherische olie te mengen met water.
Dit recept is lastiger uit te voeren dan de eerdere recepten en waarschijnlijk is het noodzakelijk te filtreren.
Ingrediënten:
Kunnen in onze webwinkel worden besteld
50 ml cosmetisch haarwater [29550]
25 ml oranjebloesemwater [29601]
25 ml rozenwater [29602]
een mespuntje aluin [10621]
een klein stukje menthol [23000]
Werkwijze:
Los de menthol op in een deel van het cosmetisch haarwater. Het beste kan dit een dag van te voren worden gedaan, de menthol lost maar moeizaam op. Meng de bloesemwaters en los de aluin er in op. Voeg het cosmetisch haarwater (de rest, waar geen menthol in opgelost is) toe. Druppel vervolgens wat van de mentholoplossing in de aftershave. Let er op dat de geur van de menthol niet gaat overheersen. Als de geur niet sterk genoeg is kan een paar druppels parfumolie Engelse roos [21007] of oranjebloesem [21006] worden toegevoegd. Wel oppassen, door het hoge watergehalte zal dit al snel tot een troebeling kunnen leiden. Doe de aftershave in een geschikte fles, bijvoorbeeld de 50 ml aftershavefles Leandro. De houdbaarheid is meestal 6-12 maanden.