We krijgen regelmatig vragen over de natuurlijkheid van bepaalde producten. Helaas is er op zo'n vraag zelden een goed kort antwoord te geven: of iets natuurlijk is of juist niet is een kwestie van smaak en mening.

Omdat het voor veel van onze klanten een belangrijk punt is gaan we in de komende tijd meer aandacht besteden aan het aspect 'natuurlijk', hou deze pagina, Twitter en de productbeschrijvingen daarom goed in de gaten, we gaan van alles veranderen en aanvullen.

Inhoud

Nieuws
Natuurlijk in het kort
Zijn uw producten natuurlijk?
Zijn uw producten duurzaam?
Zijn uw producten milieuvriendelijk?
Zijn uw producten 100% zuiver?
Zijn uw producten chemisch?
Zijn uw producten biologisch / ecologisch / organisch?

Nieuws

- Toegevoegd aan het assortiment: organische gele bijenwas.
- Weer een 'org' (organische) etherische olie toegevoegd, deze keer eucalyptus (globulus).
- Met Lecithine Hx hebben we eindelijk een echt natuurlijke emulgator die toch bruikbaar is voor het maken van crèmes.
- De etherische olie van Chi-Kita hebben we helaas weer moeten verwijderen uit het assortiment omdat er te weinig belangstelling voor was van onze klanten.
- Een nieuwe pagina is toegevoegd over Duurzaamheid en Maatschappelijk verantwoord ondernemen zie hier.
- We hebben de cosmetica werkstof alfa bisabolol vervangen door de natuurlijke variant ervan: vanaf batch 26 leveren we natuurlijke alfa bisabolol.
- Nieuw zijn de etherische oliën van Chi-Kita, veel natuurlijker dan dat kunnen we het niet maken.
- Nieuw in het assortiment: 'org' tea tree olie.
- Nu ook smeerwortelextract op basis van plantaardig glycerine, we hadden al een vergelijkbaar extract van brandnetel en calendula.
- Nieuw in het assortiment: 'org' citroengrasolie.
- We hebben weer voldoende 'org' rozemarijnolie op voorraad.
- De avocado-olie die we voortaan verkopen is minder geraffineerd. Nadeel is dat deze nu deels vast kan zijn, wat er voor een olie minder mooi uitziet, maar voor een crème maakt dat natuurlijk weinig uit.
- Onze nieuwe 'org' etherische rozemarijnolie was in zeer korte tijd uitverkocht. We gaan dit zsm oplossen, maar dit kan tot in het nieuwe jaar duren. Wel een mooi signaal van onze klanten, we zullen een tandje bijzetten in het actief aanbieden van meer organische producten.
- Een nieuwe 'org' etherische rozemarijnolie van het Spaanse type. De rozemarijnolie van het Marokkaanse type die we al verkochten blijft en is niet 'eco'.
- We hebben ons 'oude' calendula-extract vervangen door een product dat we gerust zuiver natuurlijk durven te noemen. Het oude was prima, maar bevatte synthetische oplosmiddelen, het nieuwe bevat in plaats daarvan plantaardige glycerine.
- In plaats van decylglucoside is cocoglycoside gekomen, nog net wat natuurlijker.
- Tussen de vernieuwde douchegelrecepten staat nu ook een 'natuurlijk' recept.
- Bij alle etherische olie is informatie toegevoegd over het aspect 'natuurlijk'. Hoewel ze allemaal natuurlijk zijn hebben we aan een aantal een antioxidant toegevoegd, noodzakelijk voor het maken van veilige cosmetica. We gaven deze toevoeging al duidelijk aan, maar nu staat bij de overige ook aangegeven dat het zuiver natuurlijke etherische olie is.
- We hebben ons 'oude' brandnetelextract vervangen door een product dat we gerust zuiver natuurlijk durven te noemen. Het oude was prima, maar bevatte het synthetische oplosmiddel propyleenglycol, het nieuwe bevat in plaats daarvan plantaardige glycerine.
- Bij alle tensiden is informatie toegevoegd over het aspect 'natuurlijk'. Bedenk dat tensiden met reinigende kracht altijd synthetisch zijn, het natuurlijke aspect zit vooral in de gebruikte grondstoffen en de gebruikte chemische reacties. Zoals altijd is het een kwestie van smaak.
- Onze etherische olie Ylang ylang III werd al aan ons verkocht als 'organic', nu we het Engelse Soil Association als een betrouwbare toekenner van het predicaat 'organic' hebben geaccepteerd en de certificering van de betreffende leverancier hebben ontvangen en gecontroleerd durven wij het aan om deze olie voortaan als 'org' te verkopen.

Natuurlijk in het kort

Als een cosmetisch product of een cosmeticagrondstof 'natuurlijk' wordt genoemd dan betekent dat, dat de fabrikant, verkoper of wie deze uitspraak maar doet van mening is dat het product 'natuurlijk' is. Het hoeft op geen enkele manier anders te zijn dan andere cosmetica, het is iedereen toegestaan om welk cosmetisch product of welke cosmetica grondstof dan ook 'natuurlijk' te noemen. Er is geen wettelijke regeling op dit punt en ook geen algemeen geaccepteerde definitie. Als u 'natuurlijke' cosmetica koopt dan kan dat identiek zijn aan een willekeurig ander cosmetisch product dat niet als 'natuurlijk' wordt aangeprezen.

Anders gezegd: het begrip 'natuurlijk' is niet iets objectiefs dat altijd en voor iedereen geldt, het is een kwestie van emotie. Het mooie van objectieve feiten is dat ze altijd en voor iedereen gelden. Dus als we schijven dat amandelolie bij normale omstandigheden vloeibaar is, dan is dat altijd en voor iedereen waar. Als we zeggen dat het natuurlijk is, dan is dat onze mening, een ander kan daar anders over denken, bijvoorbeeld omdat de olie in een fabriek uit de noten wordt gehaald, een fabriek wordt meestal niet natuurlijk gevonden.

Verder zou je je kunnen afvragen of er wel iets kan bestaan als natuurlijke cosmetica. Cosmetica is bedoeld om je 'mooier' te laten lijken, dus niet je natuurlijke ik te laten zien, maar iets dat kennelijk mooier is dan de natuur. Mensen ruiken van nature naar zweet, niet naar viooltjes, rimpels en vlekken ontstaan van nature naarmate je ouder wordt en jezelf schoonmaken doen dieren met alleen water en zand. Gebruik van cosmetica is daardoor een manier om de natuur tegen te werken of om het natuurlijke te bedekken zodat het niet opvalt. In die zin is de term 'natuurlijke cosmetica' met zichzelf in tegenspraak.

Los daarvan groeit cosmetica niet aan de boom en wordt het niet in mijnen gedolven. Cosmetica wordt in de fabriek gemaakt, of eventueel in de keuken, maar in elk geval niet in de natuur.

Het woord natuurlijk in 'natuurlijke' cosmetica moet je daarom ook meer zien als een soort reclamekreet, veel mensen hebben bij dat woord positieve gevoelens en dat verkoopt, ook aan jezelf. Door 'natuurlijke' cosmetica te gebruiken kan je het makkelijke aan jezelf verantwoorden dat je geld en tijd besteed aan op zich onbelangrijke producten waar je ook wel zonder zou moeten kunnen. Is dat erg? Nee, natuurlijk niet! Als gebruik van cosmetica, al dan niet natuurlijk, je gelukkiger maakt, de prijs niet al te hoog is (of beter: je de cosmetica kan veroorloven) en de cosmetica niet al te schadelijk is blijf dan vooral cosmetica gebruiken.

En dat zijn dan nog maar een paar aspecten, hieronder gaan we er wat dieper op in.

Zijn uw producten natuurlijk?

Het woord 'natuurlijk' kan veel betekenen. Laten we voor het gemak aannemen dat 'natuurlijk' zoiets betekend als 'afkomstig uit de natuur'.
Helaas schieten we daar weinig mee op, want uiteindelijk is uiteraard alles uit de natuur afkomstig. Een plastic zakje wordt in de fabriek gemaakt van polyetheen. Dat wordt in de kunststoffenfabriek gemaakt van etheen. Dat wordt gemaakt in de aardolieraffinaderij van aardolie. Aardolie komt van nature voor in de grond waar het in de loop van de tijd is ontstaan uit resten dierlijk / plantaardig materiaal. Planten en dieren zijn onderdeel van de natuur.

Dat voorbeeld lijkt nogal flauw, vrijwel niemand zal beweren dat een plastic zakje natuurlijk is, maar het geeft wel aan dat we het prima kunnen beredeneren. Om die reden kan werkelijk elk product als natuurlijk worden verkocht. Dit is geen theoretische mogelijkheid, dit gebeurt: producten waar je weinig 'natuurlijks' aan kan vinden worden op deze manier wel als 'natuurlijk' verkocht.

Ofwel: als iemand beweert dat iets natuurlijk is, dan kan dat van alles betekenen. Omdat het van alles kan betekenen heeft het weinig zin om waarde aan de term 'natuurlijk' te hechten, tenzij duidelijk wordt aangegeven waarom het in dit geval als 'natuurlijk' wordt gezien. Je kan dan voor jezelf bepalen of je het er mee eens bent dat het product natuurlijk is en daarom voor jou beter. Er zijn diverse producten in de handel die natuurlijk worden genoemd, maar die in niets verschillen van vergelijkbare 'chemische' producten.

Jarenlange gesprekken met onze klanten heeft ons geleerd dat veel mensen iets als natuurlijk beschouwen als het gemaakt is van plantaardig of dierlijk materiaal (maar niet van aardolie, steenkool of aardgas), of van bepaalde minerale stoffen zoals zouten en water, behalve als deze erg gevaarlijk zijn, zoals loodverbindingen en asbest. Materiaal van giftige planten vind men vaak wel natuurlijk. Ook mag het niet te sterk bewerkt zijn.

Voor veel mensen betekent 'natuurlijk' dus NIET dat het afkomstig is uit de natuur, maar meer dat het iets is dat veilig is, iets dat je wellicht zou kunnen eten of  gemaakt is van iets dat je zou kunnen eten. Aan de andere kant zijn er anderen die vinden dat het plantaardig moet zijn, vooral niet dierlijk, en die een hele lijst hebben van bewerkingen die wel en niet mogen.

Een heel redelijke definitie is dat een stof niet chemisch bewerkt mag zijn, dan is het natuurlijk. Aardolie is dan natuurlijk, maar een emulgator op basis van kokosolie niet. Helaas gaat dat weer tegen het gevoel in: de emulgator die kunstmatig van kokosolie is gemaakt lijkt natuurlijker dan aardolie, al is het laatste toch echt door de natuur gemaakt. Lastige van deze definitie is verder dat je een stof vaak op meer dan een manier kan maken. De etheen die je gebruikt voor de plastic zakjes kan je ook uit planten halen, dus je zou dan natuurlijke en niet natuurlijke plastic zakjes hebben.
Afbreekbaar in het milieu wordt ook wel genoemd, maar ook dat is lastig, veel cosmetica grondstoffen die van aardolie zijn gemaakt zijn prima afbreekbaar, maar zeezout breekt niet af, in geen miljoen jaar.

Doordat allerlei mensen andere gedachten hebben bij de term 'natuurlijk' denken we dat het verwarrend zou zijn als wij ook nog eens zouden aangeven wat wij natuurlijk vinden. Het zou kunnen zijn dat wij een stof wel natuurlijk vinden, maar een klant niet, als wij de stof natuurlijk zouden noemen zou dat verwarring kunnen oproepen.

Gelukkig hoeven we niet alles zelf te verzinnen, er zijn organisaties en samenwerkingsverbanden als ISO, Ecocert, Cosmos, BDIH en vele andere die hier over hebben nagedacht. Omdat we kritisch zijn gaan we niet in elk aspect met deze organisaties mee, maar we maken uiteraard wel gebruik van hun kennis en kunde. Kritisch zijn is hier zeker nodig, omdat deze organisaties hoofdzakelijk door bedrijven worden betaald die zelf verdienen aan 'natuurlijke' cosmetica, de organisaties zijn er niet specifiek voor het beschermen van de belangen van consumenten.

Een ander aspect van 'natuurlijk' is dat de natuur zich niet aan precieze specificaties houdt. We krijgen wel een klachten over de geur of de kleur van een was of olie (te licht of te donker, anders dan verwacht). Helaas is dat een aspect van natuurlijke stoffen: hoe minder bewerkt, hoe dichter op de natuurlijke bron hoe groter de verschillen tussen de ene en de andere levering kunnen zijn.

Zijn uw producten duurzaam?

Duurzaam betekent dat het gebruik van energie en grondstoffen en het maken van afval zo moet zijn dat generaties na ons ook nog kunnen voorzien in hun behoeftes. Ofwel: niet alles opmaken en niet teveel troep achterlaten. Een simpel voorbeeld: aardolie en producten die daar van worden gemaakt zijn niet duurzaam, op zeker moment is de olie op en dan kunnen we de komende miljoenen jaren geen producten van aardolie meer maken, want zolang heeft de natuur nodig om aardolie te maken. Amandelolie is veel duurzamer: het wordt gemaakt van amandelen die aan bepaalde bomen groeien. Elk jaar groeien er weer amandelen aan en elk jaar kunnen we er meer amandelolie van maken.

Helaas is het net iets ingewikkelder. Die amandelbomen hebben bemesting nodig. Sommige soorten mest zijn duurzaam, bijvoorbeeld synthetische stikstofmeststoffen die worden gemaakt van water en lucht, of mest van koeien. Andere meststoffen zijn net als aardolie eindig, bijvoorbeeld fosfaatmeststoffen van mineraal fosfaat. Als vuistregel echter kan je stellen dat producten van plantaardige en dierlijke herkomst duurzamer zijn dan minerale stoffen.

Denk verder aan de teelt van palmolie, een zeer belangrijke grondstof voor veel cosmeticagrondstoffen. Het is een hernieuwbare grondstof, want elk jaar groeien er weer nieuwe vruchten aan de oliepalm, maar als er voor onze groeiende behoefte aan duurzame producten oerwoud moet worden gekapt kan je dat moeilijk duurzaam noemen.

Om die reden is het lastig een product duurzaam te noemen, hooguit kan je het in vergelijking met andere producten duurzamer noemen en ook dan is het meestal koeien met paarden vergelijken. Om die reden geven we ook geen makkelijk antwoord. We streven naar duurzamer producten, maar die moeten wel beschikbaar zijn en wat dat betreft heeft de mensheid nog een lange weg te gaan. In de 'Nieuws' sectie hierboven geven we verbeteringen op dit punt aan en waar nuttig staat er ook bij sommige artikelen wat over.

Zie verder ook onze pagina over Duurzaamheid en MVO.

Zijn uw producten milieuvriendelijk?

Het hangt er een beetje van af hoe milieuvriendelijk je het wil hebben. Het beste voor het milieu is zo min mogelijk gebruiken. Omdat cosmetica in principe luxe is, dus niet nodig, is cosmetica altijd in zekere zin slecht voor het milieu. Gebruik niet meer dan je nodig vindt, dat is het beste voor het milieu. Nog beter, kijk eens of je niet nog wat minder kan gebruiken. Bedankt dat veel huidproblemen worden veroorzaakt door langdurig en te vaak wassen, minder vaak douchen en niet altijd met douchegel insmeren is vaak goed voor huid, milieu en portemonnee.

Voor grondstoffen is het heel lastig te bepalen of iets milieuvriendelijk is. Een synthetisch rozenparfum is waarschijnlijk meestal minder slecht voor het milieu dan etherische rozenolie, omdat er heel veel energie en ruimte nodig is voor de productie van rozenolie, voor de synthetische variant is ook wel energie nodig, maar veel minder. Zeezout en vaseline breken niet af in het milieu, maar ze doen er ook geen kwaad. Veel soorten etherische olie breken slecht af en zijn zeer schadelijk voor het milieu, maar in cosmetica wordt zo weinig gebruikt dat dat in de praktijk zelden een probleem is.

In elk geval is het goed om te weten dat er geen enkele reden is om zomaar aan te nemen dat meer natuurlijke stoffen beter zijn voor het milieu dan synthetische stoffen. De reden hiervoor is dat waar mogelijk alleen synthetische stoffen worden gebruikt die zo min mogelijk milieubelastend zijn, terwijl natuurlijker stoffen vaak simpel zijn wat het is: meer of minder milieugevaarlijk. Er zijn vaak minder alternatieven. Zo is bijna 60% van onze etherische olie (zeer) schadelijk voor het milieu, terwijl dat voor nog geen 15% van onze parfumolie geldt.

Zijn uw producten 100% zuiver?

Zuiver kan twee dingen betekenen:
- Er zijn geen dingen aan toegevoegd
- Er zijn dingen uitgehaald die minder gewenst zijn

Om met het het laatste te beginnen: onze plantaardige olie is vaak geraffineerd, tenzij dit niet nodig is zoals bij jojobaolie en wonderolie. Bij andere olie is het wel nodig omdat geraffineerde olie door de grotere zuiverheid stabieler is. Daardoor gaat de olie langer mee en geeft deze minder problemen bij de verwerking tot crème of andere producten. Ook andere producten zijn gezuiverd waar nodig. Bedenk dat ook producten die vrijwel altijd als 'natuurlijk' worden beschouwd een zekere mate van zuivering hebben doorgemaakt. Ook koud geperste amandelolie is gezuiverd, al was het maar omdat de meeste vaste delen van de amandelen er zijn uitgezeefd. We proberen in onze beschrijvingen zoveel mogelijk aan te geven of en zo ja hoe een product is gezuiverd.

Met toevoegen zijn we terughoudend. Uiteraard met uitzondering van samengestelde producten als gietzeep en douchegel, deze bestaan uit louter 'toevoegingen', cosmetica is in die zin nooit zuiver. Wat we wel doen is zorgen dat kwetsbare etherische olie voorzien wordt van een antioxidant (met name de citrusolie) en producten die veel water bevatten van een conserveermiddel. Dit is noodzakelijk om een houdbaarheid van meer dan enkele dagen tot enkele maanden mogelijk te maken. We geven dit soort toevoegingen aan in de beschrijving van de producten, maar bij enkele producten die we in het geheel niet als natuurlijk zien kan het zijn dat dergelijke stoffen wel zijn toegevoegd maar niet gespecificeerd, dit proberen we in de toekomst wel goed aan te geven.

Zijn uw producten chemisch?

Veel mensen hebben kennelijk geen idee wat 'chemisch' eigenlijk betekent en gebruiken het woord 'verkeerd'.
Chemisch betekent dat een stof gemaakt is van moleculen, atomen, ionen en andere deeltjes. Elke materie is daarom chemisch. Elke mens is van het puntje van de teen tot het puntje van het haar 100% chemisch. Vrijwel alles is chemisch, of anders is de herkomst wel chemisch. Ideeën, liefde en andere gevoelens bestaan zelf niet uit atomen, maar ze ontstaan in het hoofd door diverse chemische reacties. Licht bestaat uit fotonen of straling, afhankelijk van hoe je het bekijkt, maar de bron die het licht uitzendt doet dat vaak door een chemische (of natuurkundige) reactie.

Sommige mensen echter schijnen met 'chemisch' te bedoelen dat het niet 'natuurlijk' is. Los van het feit dat de natuur vol van chemie is, planten en dieren bestaan helemaal uit chemische stoffen en kan je zien als een soort chemische fabriekjes, is deze definitie net zo vaag en voor diverse uitleg vatbaar als de term 'natuurlijk': zie het stukje hierboven.

Chemisch wordt ook wel gebruikt als synoniem voor 'synthetisch'. Synthetisch wil zeggen 'samengesteld', in de gebruikelijke betekenis betekent dat dat een stof chemisch is gewijzigd om van bepaalde grondstoffen een nieuwe stof te maken. Een emulgator die van kokosvet wordt gemaakt is daarmee 'chemisch', want deze wordt in de fabriek gemaakt door chemische bewerking van kokosolie. Vaseline is dan niet chemisch, want dat wordt niet chemisch bewerkt, het wordt door zuivering uit bepaalde soorten aardolie gewonnen. Echter, anderen beschouwen juist de synthetische emulgator als niet chemisch en de vaseline wel. Verwarrend, niet?

Net als met 'natuurlijk' is het dus niet goed aan te geven, het hangt er maar net vanaf wat je onder 'natuurlijk' en 'chemisch' verstaat.

Zijn uw producten biologisch / ecologisch / organisch?

Eerst maar eens kijken wat dat allemaal betekent.
Soms worden deze termen gezien als een soort synoniem voor 'natuurlijk', in dat geval: kijk daar.

Bij levensmiddelen en landbouwproducten kan biologisch / ecologisch / organic betekenen dat ze met bepaalde landbouwmethoden zijn geteeld, waarbij geen of minder kunstmest en bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Als je biologische sla in de winkel koopt mag je er op rekenen dat deze volgens deze methoden is geteeld. Er zijn wetten om dit af te dwingen en er zijn controle-organisaties die dit controleren. Op een enkel incident na zal dit goed gaan: de sla is werkelijk volgens deze organische methoden geteeld.

Cosmetica en cosmeticagrondstoffen mag je ook wel biologisch / ecologisch / organic noemen, maar er is geen wettelijke basis voor. Dat betekent dat iedereen elke cosmeticagrondstof en elk cosmetisch product biologisch mag noemen, ongeacht de herkomst. Omdat biologische producten vaak duurder zijn trekt dit naast goedwillende organisaties ook organisaties aan die snel veel geld willen verdienen. Hoewel het lastig in te schatten is hoeveel ermee geknoeid wordt is het in elk geval een kwestie van heel goed uitkijken.

Omdat er zoveel onduidelijkheid is en zoveel mogelijkheid tot geknoei hebben we goed nagedacht over het inkopen en verkopen van biologisch / ecologisch / organic producten. Tenslotte zijn we met het volgende gekomen.

We hebben een aantal van onze producten aangeduid als org (en vroeger ook wel eco), in de webwinkel, op het etiket en elders staat er dan (org) (of (eco)) aan het einde van de productnaam. Producten die we op die manier aanduiden zijn door ons ingekocht bij bedrijven die gecertificeerd zijn als biologisch / ecologisch / organic door een organisatie die wij betrouwbaar achten.
Omdat onze omzetten in deze org producten vooralsnog te klein zijn om ons zelf te laten certificeren (dat kan wel, maar zou deze producten enorm duur maken) wachten we daar mee, misschien dat we dat in de toekomst gaan doen.

We hebben er in eerste instantie voor gekozen deze producten als 'ecologisch' of 'eco' aan te geven, maar om verschillende reden hebben we dat later gewijzigd in 'organisch' of 'org'. Beide termen zijn net als 'biologisch' een onhandige term die van alles kan betekenen, maar het is een bekende, en daardoor duidelijke aanduiding.