Klik op het plaatje hierboven
voor een grotere weergave

Dinatrium EDTA

Vanaf   € 3,00
Art Nr:
10390
Eenheid:
Aantal:
  

Dinatrium EDTA

Dinatrium EDTA, ook wel 2-natrium EDTA is geen antioxidant, maar een chelaatvormer.

Een chelaatvormer vangt metalen af en versterkt daarmee de werking van antioxidanten, vandaar dat we gekozen hebben dit product in deze categorie te beschrijven.
Kleine hoeveelheden metalen als ijzer, koper en mangaan kunnen antioxidanten aantasten. In theorie kan één enkel ijzermolecuul alle antioxidant in een product opgebruiken. In de praktijk zal dat niet snel gebeuren, maar er zit vaak ook wat meer dan 1 molecuul ijzer in een crème. Dit ijzer zit als microverontreiniging in grondstoffen, zelfs water bevat meestal wat ijzer en andere metalen.
Om die reden is het aan te raden om een chelaatvormer als Dinatrium EDTA toe te voegen aan de waterfase van crèmes, maar ook aan zeep, shampoo en andere cosmetica die water bevatten. Een gebruikelijke dosering is 0,1%, ofwel 1 gram per kilogram.
Omdat chelaatvormers ook onoplosbare metalen vrij kunnen maken uit hun verbindingen kan dinatrium EDTA beter niet worden gebruikt in producten met dergelijke verbindingen. Denk hierbij aan zinkoxide en pigmenten op basis van ijzer of chroom.

Dinatrium EDTA lost voldoende goed op in water en verlaagt de pH een klein beetje. Het kan gebruikt worden in een breed pH bereik (3-12).

INCI: Disodium EDTA.

Tot en met Batch 6 verkochten we deze stof als niet gevaarlijk, wegens gewijzigde inzichten is deze vanaf batch 7 wel ingedeeld als gevaarlijke stof volgens REACH/CLP, met de volgende kenmerken:
Waarschuwing.
H332 - Schadelijk bij inademing.

Dit artikel is verkrijgbaar in de volgende eenheden

Eenheid Art Nr Verkoop Gewicht Informatie
10 g 10390-4 € 3,00 0,05
50 g 10390-6 € 8,00 0,10
250 g 10390-8 € 20,00 0,32