Klik op het plaatje hierboven
voor een grotere weergave

CO2 Kamillebloemen

Vanaf   € 7,00
Art Nr:
22103
Eenheid:
Aantal:
  

CO2 Kamillebloemen

CO2 kamillebloemen is een CO2 extract gemaakt van bloemen van kamille door middel van extractie met koolzuur onder hoge druk.

CO2 extracten (we laten de 2 van CO2 verder maar wat hoger staan dan deze eigenlijk hoort) zijn met een relatief nieuwe methode om bepaalde stoffen, waaronder geurstoffen uit ruwe grondstof te halen gemaakt. Hierbij worden plantendelen onder hoge druk met vloeibaar gemaakt koolzuur behandeld. Een deel van de stoffen lost in dit vloeibare koolzuur op. Het koolzuur wordt gefilterd en onder normale druk en temperatuur gebracht. Hierbij wordt het koolzuur gasvormig en verdampt uit het residu. Dit residu is het CO2 extract. Een voordeel van CO2 extractie boven andere extractiemethodes is dat er geen hoge temperatuur nodig is, zodat de stoffen niet beschadigd worden door de hoge temperatuur, geen water, zodat stoffen niet beschadigd worden door water en geen gevaarlijke oplosmiddelen, dus als er al wat achterblijft in het extract is het onschuldig koolzuur, dat van nature ook al in de lucht voorkomt

CO2 kamillebloemen wordt gemaakt van de bloemen van de echte kamille, ofwel Matricaria chamomilla, L., ook wel Chamomilla recutita L.. Voor het maken van 1 kg extract is ongeveer 23 kg aan kamillebloemen nodig.

CO2 kamillebloemen kan worden gebruikt voor het parfumeren van cosmetica of als geurstof in parfums en andere geurproducten. Sommige aromatherapeuten gebruiken CO2 extracten, zolang dit voorzichtig en uitwendig gebeurt is ons extract daar geschikt voor. Gebruik in een aromalamp is mogelijk, mits het extract gebruikt wordt in een voldoende gevuld bakje met water, anders kan er brand ontstaan.

Daarnaast wordt CO2 kamillebloemen gebruikt als een plantaardige actieve stof in cosmetica. Het bevat onder andere ongeveer 25% alfa bisabolol, een stof die we ook 'los' verkopen, maar het CO2 extract bevat meer stoffen die mogelijk effect hebben op de huid, zoals chamazuleen en is minder bewerkt, dus zou je meer natuurlijk kunnen noemen. Bij gebruik als 'active' in cosmetica is met name de ontstekingsremmende werking te noemen, dus heel geschikt in producten bij acné of een onzuivere huid.

Echte kamille komt in Nederland en België veelvuldig voor. Je ziet ze onder andere op kale stukken grond, het is een plant die weinig nodig heeft. De Engelse naam voor echte kamille is german chamomile, de Franse camomille sauvage en de Duitse Echte Kamille. Als INCI naam kan worden gekozen voor Chamolilla Recutita Flower Extract of, als het deel uit maakt van de parfumering: Parfum of Aroma.

Gebruik algemeen: CO2 kamillebloemen bevat geen van de gebruikelijke allergenen. De stof is relatief ongevoelig voor zuurstof, om die reden is het niet echt nodig om een antioxidant toe te voegen. De stof is bij kamertemperatuur vast, voorzichtig verwarmen in een waterbad tot het gesmolten is is de handigste manier om de stof te verwerken, het smelt bij een vrij lage temperatuur.

Parfumeren van cosmetica, parfums en andere geurproducten: de maximaal door ons aanbevolen hoeveelheid hangt af van andere toegevoegde geurstoffen, gevoeligheid van de gebruiker, maar vooral van het product dat moet worden geparfumeerd.
- Gezichtcrèmes en andere producten die op de normaal blootgestelde huid blijven liggen: maximaal 0,2%, dat is ongeveer 4 druppels per 100 gram product.
- Lichaamscrèmes, massageolie en andere producten die op de normaal door kleren bedekte delen van het lichaam blijven liggen: maximaal 0,5%, dat is ongeveer 10 druppels per 100 gram product.
- Shampoo, zeep en andere producten die worden afgespoeld: maximaal 1%, dat is ongeveer 20 druppels per 100 gram product.
- Parfum en andere cosmetische geurproducten: maximaal 10%.
- Kamerparfums, geurkaarsen en andere geurproducten die geen cosmetica zijn: maximaal 30%.
Er is geen wettelijke beperking van de maximale te gebruiken hoeveelheid CO2 kamillebloemen in cosmetica. De IFRA kent momenteel geen specifieke beperkingen voor CO2 kamillebloemen, zie de website van IFRA voor meer informatie.

In parfums en dergelijke producten is CO2 kamillebloemen top- tot hartnoot. Het geeft een bijzondere, bitter-groen, kruidige noot, met een heel eigen karakter.

Gebruik in zeep is goed mogelijk, de stabiliteit is vrij goed, maar er is een risico op verkleuring.

Aromatherapie: We geven geen advies op gebied van aromatherapie, omdat de meningen op dit punt sterk verschillen. Wel adviseren we om het extract niet onverdund op de huid te gebruiken. 

Indicatie van de samenstelling:
> 25 % - alfa Bisabolol
10-25% - Bisabololoxide, Chamazuleen, beta Farneseen
2-5 % - Z-een-yn-dicyclo-ether
1-2% - Bisabolonoxide, Matrizine

CO2 kamillebloemen is een natuurproduct,  de exacte samenstelling van het extract verschilt daardoor per keer, dit is afhankelijke van het herkomstgebied, de ouderdom van de planten, het weer tijdens het groeiseizoen en nog enkele andere factoren.

Verpakking: we leveren deze standaard in 5 en 20 gram verpakking.
5 gram verpakking: bruin glazen fles met sluiting.
20 gram verpakking: bruin glazen fles met sluiting.

Het flesje is NIET helemaal gevuld, vanwege praktische aspecten hebben we voor deze wat ruime verpakking gekozen.

Bewaren: Koel, droog, donker bewaren in de goed gesloten originele verpakking in een goed geventileerde ruimte. NIET in de koelkast bewaren. Buiten bereik van kinderen bewaren. 

Wettelijk (REACH/CLP) is CO2 kamillebloemen NIET ingedeeld als gevaarlijke stof. Ter identificatie zijn de volgende nummers van belang:

CAS-nummer: 84082-60-0
EG-nummer: 282-006-5

Dit artikel is verkrijgbaar in de volgende eenheden

Eenheid Art Nr Verkoop Gewicht Informatie
5 g 22103-3 € 7,00 0,05
20 g 22103-5 € 20,00 0,10