Benzoëtinctuur

Vanaf   € 3,00
Art Nr:
22003
Eenheid:
Aantal:
  

Benzoëtinctuur

Benzoëtinctuur werd oorspronkelijk als geneesmiddel gemaakt en gebruikt. Het was een soort vloeibare pleister die op wondjes werd aangebracht: de alcohol ontsmet eerst, maar verdampt vervolgens, de er in opgeloste hars achterlatend waarmee de wond wordt afgedekt. Met de huidige inzichten is dit geen goede praktijk, gebruik benzoëtinctuur dan ook niet voor dit doel.
De tinctuur werd daarnaast ook wel gebruikt als conserveermiddel in cosmetica of als geurstof in parfums. Als conserveermiddel kan het wel worden gebruikt, maar er is weinig goede informatie over beschikbaar. We kunnen dan ook geen advies geven over dosering of toepassing. Voor parfums is het wel een geschikte grondstof: benzoëtinctuur geeft een zoete, balsamische vanilleachtige geur. Het is voornamelijk een basisnoot.

De tinctuur wordt bereid volgens recepten uit de wat oudere parfumliteratuur (19e en begin 20e eeuw), namelijk door ongeveer 40 gewichtsdelen benzoë Siam hars gedurende minimaal een maand te laten trekken op 60 gewichtsdelen 96% alcohol; in theorie levert dat een 40% w/w oplossing op of anders bekeken een 25% w/v oplossing. Omdat de hars een natuurproduct is en de exacte samenstelling daardoor per keer anders kan zijn, maar ook omdat niet alle hars oplost, is het percentage opgeloste stoffen lager dan de genoemde percentages en kan dit per batch verschillen.

In verband met de ontvlambaarheid van dit product wordt dit alleen naar Nederland, België en Duitsland verzonden.

Dit artikel is verkrijgbaar in de volgende eenheden

Eenheid Art Nr Verkoop Gewicht Informatie
10 ml 22003-4 € 3,00 0,05
50 ml 22003-6 € 10,00 0,10