Klik op het plaatje hierboven
voor een grotere weergave

EO Cipres

Vanaf   € 3,50
Art Nr:
20113
Eenheid:
Aantal:
  

EO Cipres

Cipressen (vroeger vaak gespeld als cypres) zijn een soort naaldbomen of beter gezegd een conifeer. Onze etherische cipresolie wordt door middel van stoomdestilatie gemaakt van de bladeren van de Cupressus sempervirens L., er bestaat ook olie van het hout en de wortels van deze boom. De olie wordt gemaakt van Franse cipressen.
De Engelse naam is cypress, de Franse naam is cyprès, de Duitse naam is zypresse.

Indicatie van de samenstelling:
> 25 % - alfa Pineen
10-25 % - Careen
5-10 % - Terpinyl acetaat
3-5 % - Cedrol, Limoneen, Myrceen
1-2 % - alfa Fellandreen

Cipres is vooral een hartnoot. In de top is de geur fris, naaldbomen. In hart komen daar harsige en zelfs enigszins balsamische geuren bij. In de basis geeft het een zoete, labdanumachtige ambergeur.
Cipres past goed bij andere naaldgeuren zoals denneolie en bornylacetaat, verder in niet te vanilleachtige ambers en chypre parfums. Ook een goede combinatie met labdanum resinoide. In zeep geeft het een fris, balsamisch effect, maar het is niet makkelijk een goed effect te verkrijgen.

Etherische olie van cipres is zeer gevoelig voor oxidatie, dit is zichtbaar aan het troebel worden van de olie of aan de neerslag die zich meestal onder in het flesje bevindt. Ook kan de geur merkbaar achteruit gaan. Om deze oxidatie tegen te gaan voegen we 0,1% BHT toe aan de olie. Ook nu kan het zijn dat de olie bij ontvangst of gebruik troebel is of wordt, maar de kans is een stuk kleiner. Deze vaste oxidatieproducten kunnen uit de olie worden verwijderd door te filtreren.
Beter is het voorkomen van oxidatie, houd het flesje zoveel mogelijk gesloten, gebruik de olie niet langer dan een jaar en bewaar de olie koel, eventueel in de koelkast. Afgezien van BHT is er niets aan de olie toegevoegd. 

Cipresolie is schadelijk bij inademing, aanraking met de huid en opname door de mond. Daarnaast is het een ontvlambare olie, wees dus extra voorzichtig bij gebruik van deze olie in een aromabrander. De olie bevat limoneen, een stof waar sommige mensen allergisch op reageren.

CAS-nr TSCA: 8013-86-3
CAS-nr EU: 84696-07-1
EG-nr: 283-626-9
FEMA-nr: geen
INCI: CUPRESSUS SEMPERVIRENS OIL

Product Documentatie

Allergenenspecificatie
Download

Dit artikel is verkrijgbaar in de volgende eenheden

Eenheid Art Nr Verkoop Gewicht Informatie
10 ml 20113-4 € 3,50 0,05
50 ml 20113-6 € 10,00 0,10
250 ml 20113-8 € 30,00 0,32