Klik op het plaatje hierboven
voor een grotere weergave

EO Bergamot FCF

Vanaf   € 7,00
Art Nr:
20124
Eenheid:
Aantal:
  

EO Bergamot FCF

Bergamotolie is de meest gebruikte citrusolie in de parfumerie. Veel klassieke parfums kennen bergamot ofwel Citrus bergamia als bestanddeel. Ook de klassieke eau de colognes bevatten veel bergamotolie, maar het is geen ouderwetse geur, in moderne geuren blijft bergamot een terugkerende noot. De geur is dan ook op een prettige manier afwijkend van de geur van veel andere citrusolie. Niet alleen de frisse citrusgeur, maar ook de zoete warme geur van linalool en linalylacetaat, stoffen die ook in lavendelolie voorkomen, bepalen de geurindruk van de bergamot.

Sommige planten hebben een met de bergamotsinaasappel vergelijkbare geur, zoals bijvoorbeeld bergamotkruid (Monarda fistulose), dit is echter een heel ander soort plant en ook de etherische olie van deze plant is anders van samenstelling. Bergamotolie is niet goedkoop, maar we verkopen ook een parfumolie met de geur van bergamot, deze is prima geschikt voor parfumering van bijvoorbeeld douchegel, maar uiteraard niet geschikt voor gebruik in de aromatherapie.
De toevoeging FCF staat voor "FuroCoumarin Free". Bergamotolie en sommige andere soorten etherische olie bevatten van nature een groep stoffen die door chemici worden aangeduid als furocoumarinen. Een bekend voorbeeld hiervan is de stof bergapteen. Deze furocoumarinen hebben in combinatie met zonlicht een sterk irriterende werking op de huid, dit wordt wel aangeduid als "fototoxisch". Wij hebben bewust gekozen voor een etherische olie waar de furocoumarinen uitgehaald zijn, zodat producten waar onze olie in zit ook veilig in de zon gebruikt kunnen worden. Het gebruikte procédé laat de rest van de olie onaangetast en ook zijn er geen schadelijke residuen in de olie.
Bergamotolie wordt hoofdzakelijk in de Italiaanse provincie Reggio Calabria, het uiterste zuiden van het Italiaanse vasteland gemaakt van lokaal verbouwde bergamotsinaasappels. Ook onze bergamotolie is in Italië gemaakt door koude persing van de schil van de vruchten van de bergamotboom.
De Engelse naam is bergamot, de Franse naam is bergamote, de Duitse naam is bergamotte.

Indicatie van de samenstelling:
> 25 % - Limoneen, Linalylacetaat
10-25 % - Linalool
2-5 % - beta Pineen, gamma Terpineen

Bergamotolie wordt in parfums als vooral als topnoot gebruikt. De geur is in de top fris, citrusachtig, scherp en zoet. In het hart komen daar nog kruidige, pittige en bloemige aspecten bij. De geur is een klasse op zich. Bergamot is met vrijwel alle andere geuren te combineren.
Bergamotolie is zeer geschikt voor de parfumering van zeep, het geeft een mooie bloemige frisheid.

Bergamotolie wordt in de aromatherapie onder meer gebruikt tegen slapeloosheid en neerslachtigheid.

Etherische olie van bergamot is zeer gevoelig voor oxidatie, dit is zichtbaar aan het troebel worden van de olie of aan de neerslag die zich meestal onder in het flesje bevindt. Om deze oxidatie tegen te gaan voegen we 0,1% BHT toe aan de bergamotolie. Ook nu kan het zijn dat de olie bij ontvangst of gebruik troebel is of wordt, maar de kans is een stuk kleiner. Deze vaste oxidatieproducten kunnen uit de olie worden verwijderd door te filtreren.
Beter is het voorkomen van oxidatie, houd het flesje zoveel mogelijk gesloten, gebruik de olie niet langer dan een jaar en bewaar de olie koel, eventueel in de koelkast. Voor het overige is de olie zuiver, afgezien van BHT is er niets aan de etherische olie toegevoegd.

Bergamotolie is irriterend voor de ogen, de ademhalingswegen en de huid. De olie is ontvlambaar, dus kijk uit met open vuur. Bergamotolie bevat citral, limoneen en linalool, stoffen waar sommige mensen allergisch op reageren.

CAS-nr TSCA: 8007-75-8
CAS-nr EU: 614-687-5
EG-nr: 296-429-8
FEMA-nr: 2153
INCI: CITRUS AURANTIUM BERGAMIA FRUIT OIL

Product Documentatie

Allergenenspecificatie
Download

Dit artikel is verkrijgbaar in de volgende eenheden

Eenheid Art Nr Verkoop Gewicht Informatie
10 ml 20124-4 € 7,00 0,05
50 ml 20124-6 € 25,00 0,10
250 ml 20124-8 € 90,00 0,32