Looizuur (T)

Vanaf   € 6,00
Art Nr:
32021
Eenheid:
Aantal:
  

Looizuur (T)

Looizuur ook wel tannine genoemd, is een natuurproduct, het is synthetisch vrijwel niet te maken. Het bestaat uit een aantal galluszuur moleculen die in een raamwerk aan elkaar geknoopt zijn. Om die reden bestaat tannine ook altijd deels uit galluszuur naast diverse vaak onbekende vervuilingen die in de uitgangsmaterialen (eikengallen, eikenbladeren, eikenschors en dergelijke) voorkomen. De soort die wij verkopen is redelijk in water oplosbaar.

Zuiverheid: Technisch, het exacte gehalte is niet gespecificeerd. De kleur varieert per keer en kan alles tussen licht beige, bijna wit en donkerbruin zijn.

Looizuur wordt onder meer gebruikt in inkten, een oplossing van looizuur wordt met ijzer(II)sulfaat (en andere tweewaardige ijzerverbindingen) diep zwart. Daarnaast wordt het gebruikt om ijzer en staal zwart te kleuren en ook om het tegen oxidatie te beschermen. Voor het zwart kleuren dient het ijzer schoon en vetvrij te worden gemaakt. Losse deeltjes moeten worden verwijderd door borstelen, zandstralen, schuren of op een andere manier.

Vervolgens moet het voorwerp worden gekookt in een oplossing van looizuur. Hoe langer wordt gekookt, hoe zwarter het zou moeten worden. Er wordt verschillend bericht over de houdbaarheid van deze zwarting. Het zwarte laagje beschermt in elk geval een beetje tegen roesten.

De Hekserij verkoopt géén producten die bedoeld zijn voor gebruik in levensmiddelen of voor ander inwendig gebruik. Dit product is GEEN uitzondering. Zie ook: Levensmiddelen.

Dit artikel is verkrijgbaar in de volgende eenheden

Eenheid Art Nr Verkoop Gewicht Informatie
10 g 32021-4 € 6,00 0,05
50 g 32021-6 € 10,00 0,10
250 g 32021-8 € 30,00 0,32