Dammarhars

Vanaf   € 2,50
Art Nr:
40001
Eenheid:
Aantal:
  

Dammarhars

Dammarhars (dammar, ook damar) is een vrijwel witte harssoort afkomstig van bomen uit de Dipterocarpaceae familie, voornamelijk het geslacht Shorea. In de handel wordt dammarhars vaak aangeduid als 'Shorea Wiesneri', maar die boom lijkt in de wetenschappelijke literatuur te ontbreken, het is simpelweg een handelsnaam, geen botanische aanduiding. Bovendien: omdat de hars meestal 'wild' geplukt wordt is het achteraf nooit vast te stellen wat de exacte botanische aanduiding van een bepaalde hars is. De herkomst is Indonesië, meer specifiek: Sumatra.

Veel natuurharsen uit Afrika en Azië, ook deze, worden al vele millennia gewonnen op vrijwel dezelfde manier. Lokale bewoners winnen de hars in het wild, door inkepingen te maken in de bomen en zo de hars te verzamelen. Deze komen via diverse (tussen-)handelaren uiteindelijk terecht bij de Europese importeur. Deze weet weinig over de herkomst, de arbeidsomstandigheden, de milieuaspecten et cetera. De winningsmethode heeft wel bewezen duurzaam te zijn, de bomen herstellen kennelijk in het algemeen goed en, mits het bosbeheer ter plekke niet drastisch wijzigt is het een duurzaam product.

Dammarhars wordt gebruikt in bepaalde soorten vernis, of, in combinatie met bijenwas en pigmenten voor het maken van waskrijtjes, bijvoorbeeld voor zogenaamde 'encaustic' technieken. De kwaliteit die wij leveren: grote, licht gekleurde brokken, zorgen voor een minimale afwijking in kleur.

Dit artikel is verkrijgbaar in de volgende eenheden

Eenheid Art Nr Verkoop Gewicht Informatie
50 g 40001-6 € 2,50 0,08
250 g 40001-8 € 7,00 0,30