Arabische gom ruw

Vanaf   € 3,00
Art Nr:
40004
Eenheid:
Aantal:
  

Arabische gom ruw

Arabische gom is de gomhars die wordt gewonnen uit diverse soorten van het Acacia geslacht. Vaak genoemd worden Acacia Senegal en Acacia Seyal, maar in feite is het een mengsel van gomharsen van diverse acacia's uit de landen van herkomst, grofweg het gebied van Senegal via het Arabisch schiereiland tot aan het uiterste westen van India.

Arabische gom wordt voornamelijk vanwege haar kleefkracht gebruikt in diverse toepassingen.

Arabische gom ruw raden we af voor gebruik in cosmetica, onder verdikkers in onze cosmeticagrondstoffen sectie staat een gezuiverde en gepoederde versie die wel geschikt is voor cosmetica.

De Hekserij verkoopt géén producten die bedoeld zijn voor gebruik in levensmiddelen of voor ander inwendig gebruik. Dit product is GEEN uitzondering. Zie ook: Levensmiddelen.

Arabische gom ruw is wel geschikt voor het maken van inkten, verf (aquarelverf bijvoorbeeld) en lijmen. Daarvoor kan het het beste een etmaal in koud water worden gezet, dan onder lichte verwarming en goed roeren worden opgelost en vervolgens gezeefd door een nylonkous. Een oplossing van ongeveer 10 gram Arabische gom per 100 ml water is redelijk goed te maken, sommigen lukt het om een oplossing sterker dan 25% te maken. Deze oplossing is beperkt houdbaar en gaat schimmelen. Dit kan voorkomen (of in elk geval uitgesteld) worden door een geschikt conserveermiddel te gebruiken, bijvoorbeeld 0,5% natriumbenzoaat of 0,3% methylparabeen. Traditioneel is het gebruik van kruidnagelolie als conserveermiddel, werkt minder goed (o.a. omdat het niet goed mengt en is wat minder onschuldig dan de andere twee. Ruikt wel lekker. Hoewel de gom wel even wat heet water kan gebruiken is koken of lang verhitten tot hoge temperaturen af te raden, dit gaat ten koste van de kleefkracht.

In de literatuur komen we veel sterkere oplossingen van Arabische gom tegen: 33%, 40%, 50%. Het is ons niet duidelijk hoe men denkt dergelijke sterke oplossingen te kunnen maken, alleen al voor het opzwellen van de gom is minstens evenveel water als gom nodig. Voor een oplossing is nog meer water nodig.

 

Dit artikel is verkrijgbaar in de volgende eenheden

Eenheid Art Nr Verkoop Gewicht Informatie
50 g 40004-6 € 3,00 0,08
250 g 40004-8 € 9,00 0,30