NiTinol geheugenmetaal

Vanaf   € 6,00
Art Nr:
34023
Eenheid:
Aantal:
  

NiTinol geheugenmetaal

Een stuk(je) metaaldraad van NiTinol geheugenmetaal. NiTinol geheugenmetaal is een legering van nikkel en titaan (beide ongeveer gelijke aantallen deeltjes).

NiTinol geheugenmetaal heeft als vreemde eigenschap dat het een geheugen voor vorm lijkt te hebben. Als een stuk NiTinol geheugenmetaal bij kamertemperatuur wordt verbogen en vervolgens wordt verwarmd tot 50 °C dan buigt het weer terug in de oorspronkelijke vorm. Dit is eenvoudig te demonstreren door het draadje flink te verbuigen en dan in een kopje heet water te doen, het buigt direct terug. Dit kan vele keren worden herhaald.

Een nieuwe vorm 'aanleren' gaat door het NiTinol geheugenmetaal in de gewenste vorm te buigen, daarin te houden (met een tang!), vervolgens te verwarmen in een vlam (een kaarsenvlam is warm genoeg) en dan langzaam af te laten koelen tot kamertemperatuur. Als de draad geen neiging meer heeft om terug te buigen is de nieuwe vorm 'aangeleerd'. Vervolgens kan het worden verbogen en zal bij verwarmen tot 50 °C terugspringen in de nieuw ingebakken vorm. Niet oververhitten, dan kan de geheugeneigenschap verloren gaan.

Het verschijnsel ontstaat doordat de legering in twee verschillende kristalstructuren kan voorkomen, bij 30-50 °C verandert de voorkeursstructuur van de legering. Bij een hoge temperatuur heeft de legering een voorkeur voor de austeniet structuur die kubisch is, bij lagere temperatuur is er voorkeur voor de monokliene martensiet structuur. De martensiet structuur is zeer flexibel, maar bij overgang naar de austeniet structuur blijkt dat op deeltjesniveau weinig is veranderd, de oude structuur wordt weer hersteld.

Let op! De naam NiTinol wordt ook wel gebruikt voor andere nikkel-titaan legeringen, maar niet al deze soorten hebben de geheugeneigenschap. Zo is er ook een superelastische soort: interessant op z'n eigen manier, maar niettemin iets heel anders.

De diameter is ongeveer 0,8 mm.

Dit artikel is verkrijgbaar in de volgende eenheden

Eenheid Art Nr Verkoop Gewicht Informatie
± 10 cm 34023-4 € 6,00 0,01
± 1 meter 34023-7 € 45,00 0,05