Borax oplossing 4% (T) 250 ml

€ 7,00
Art Nr:
32018
Aantal:
  

Borax oplossing 4% (T) 250 ml

Boraxoplossing bevat ongeveer 4% waterhoudend borax (dinatriumtetraboraat decahydraat) van technische kwaliteit opgelost in gedemineraliseerd water. Deze oplossing is uitsluitend bedoeld voor het maken van diverse soorten slime. Gebruik in cosmetica raden we af.

Borax is de meest gebruikte verbinding van het element boor. Het wordt gedolven op verschillende plaatsen. In een zure omgeving wordt borax deels in boorzuur omgezet.

Borax was al jaren geen onomstreden stof, er waren twee kampen, zij die het een erg gevaarlijke stof vonden en zij die vonden dat het wel meeviel. Uiteindelijk heeft de EU eindelijk een besluit genomen over hoe we deze stof voortaan moeten beschouwen: als een giftige, gevaarlijke stof.
De reden hiervoor is dat er sterke aanwijzingen zijn dat boriumverbindingen (als boorzuur en borax) onvruchtbaarheid veroorzaken, zowel bij mannen als bij vrouwen. Daarnaast kan het schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Dat is geen reden voor paniek, tenzij je dagelijks grote hoeveelheden borax of boorzuur verwerkt, maar het mag ook duidelijk zijn dat het waarschijnlijk verstandiger is om het contact met boriumhoudende stoffen te verminderen, zeker als je een kinderwens hebt of zwanger bent.

In deze wetgeving is borax ingedeeld als "voor de voortplanting vergiftig / categorie 1B". Te gevaarlijk om zomaar te verkopen en verboden om aan particulieren te leveren. Wel blijft een oplossing van 4% in ons assortiment, dit is nodig voor het maken van slime. Deze verdunning mag wel aan particulieren worden verkocht.

Voor wie borax in cosmetica gebruikt: de EU heeft gebruik van borax in cosmetica aan banden gelegd: talkpoeders mogen maximaal 5% borax omgerekend naar boorzuur bevatten, mondverzorgingsproducten 0,1%, badproducten maximaal 18%, producten voor het krullen van haar maximaal 8% en overige cosmetica maximaal 3%. We verwachten dat het op termijn in cosmetica verboden wordt om borax en boorzuur te gebruiken.

Verder moet op de verpakking van dergelijke cosmetica staan dat deze niet geschikt is voor kinderen beneden de drie jaar, dat je de producten niet op beschadigde of geïrriteerde huid mag gebruiken en -bij mondverzorgingsproducten- dat je het niet mag inslikken.

Wie z'n eigen cosmetica maakt moet natuurlijk zelf weten hoeveel borax zij/hij gebruikt, maar wij adviseren vanaf nu om geen boorzuur of borax meer in cosmetica te gebruiken en er ook ander gebruik te minimaliseren.

We hebben van verschillende klanten gehoord dat ze borax gebruiken als conserveermiddel in cosmetica. Hoewel borax enigszins conserveert is het beslist niet geschikt als enig conserveermiddel, hooguit als aanvulling op andere conserveermiddelen . Vergeleken met andere meer gangbare conserveermiddelen is borax een erg gevaarlijk conserveermiddel.

De Hekserij verkoopt géén producten die bedoeld zijn voor gebruik in levensmiddelen of voor ander inwendig gebruik. Dit product is GEEN uitzondering. Zie ook: Levensmiddelen.