Klik op het plaatje hierboven
voor een grotere weergave

Aluin (kaliumaluminiumsulfaat)

Vanaf   € 1,80
Art Nr:
10621
Eenheid:
Aantal:
  

Aluin (kaliumaluminiumsulfaat)

Aluin is een aluminiumverbinding. Het komt vrij in de natuur voor, maar wordt meestal industriëel bereid: natuurlijke aluin bevat vaak huidonvriendelijke vervuilingen.

Het wordt in cosmetica gebruikt als adstingerend middel en als antitranspirant. Zuivere aluin wordt wel gebruikt om wondjes die bij het scheren ontstaan te helen; aluin gaat met eiwitten uit het bloed een verbinding aan waardoor het bloed sneller stolt. Om die reden wordt het ook wel eens toegepast in ouderwetse aftershave recepten.Aluin werkt in deodorants zowel als transpiratieremmend middel als als ontsmettend middel. Het sluit de zweetkanaaltjes deels af waardoor het zweet minder makkelijk naar buiten kan komen. Het verlaagt de pH op de plek van aanbrengen tot onder de 2, waardoor de meeste micro-organismen die verantwoordelijk zijn voor geurtjes afsterven. Gebruik in een deodorant ongeveer 5% aluin, in de meeste andere toepassingen is 1% het maximum.

Buiten de cosmetica wordt het voor diverse andere zaken gebruikt, zoals:

  • Blauw kleuren van hortensia's
  • Looien van leer
  • Beitsen van wol bij verven
  • Groeien van aluinkristallen

 We leveren aluin in de vorm van een grof kristalpoeder.

Tot onze verrassing hebben we een aantal keren de vraag gehad of ons aluin geschikt is voor gebruik in levensmiddelen. Aluin is in de EU niet is toegestaan als levensmiddeltoevoeging, dus voor professioneel gebruik is het verboden. Particulier gebruik in voeding raden we af. De Hekserij verkoopt géén producten die bedoeld zijn voor gebruik in levensmiddelen of voor ander inwendig gebruik. Dit product is GEEN uitzondering. Zie ook: Levensmiddelen.

De INCI naam van aluin is Alum.

Dit artikel is verkrijgbaar in de volgende eenheden

Eenheid Art Nr Verkoop Gewicht Informatie
50 g 10621-6 € 1,80 0,10
250 g 10621-8 € 3,00 0,32
1 kg 10621-0 € 8,00 1,10
5 kg 10621-B € 27,00 5,20
24 kg 10621-D € 120,00 27,00