Bijenwas wit

Vanaf   € 2,50
Art Nr:
11102
Eenheid:
Aantal:
  

Bijenwas wit

Bijenwas is een zeer klassiek ingrediënt in crèmes en zalven. Galenus gebruikte dit bijna twee millennia geleden al in de oudst bekende coldcream recepten. Bijenwas wordt met name gebruikt om de consistentie en de glans van crèmes te verbeteren.
Buiten de cosmetica wordt bijenwas onder meer gebruikt in boenwas en in kaarsen.

Onze witte bijenwas is beperkt gezuiverd, in elk geval zodanig dat deze geschikt is voor het maken van cosmetica.  Daarnaast is deze gebleekt met UV-licht. Hierdoor worden de crèmes en zalven waarin deze was wordt gebruikt niet, of nauwelijks, geel gekleurd, de was is vrijwel wit of heel licht geelachtig gekleurd.

In drogisterij en supermarkt wordt onder de naam 'bijenwas' meestal iets heel anders verkocht, een boenwas die naast bijenwas ook andere stoffen bevat en volkomen ongeschikt is voor het maken van cosmetica!

Bijenwas wordt wel eens gepromoot als emulgator. Hoewel bijenwas inderdaad een zeer klein beetje emulgerende stoffen bevat is dat zo weinig dat je bijenwas in de praktijk niet als emulgator kan gebruiken. Wat iets makkelijke gaat is een combinatie van kaliumcarbonaat en bijenwas gebruiken als emulgator. Gebruik bijenwas dan in de vetfase en kaliumcarbonaat in de waterfase. Samen vormen ze zeep die vervolgens als emulgator werkt. In plaats van kaliumcarbonaat werd ook wel borax gebruikt, maar borax wordt tegenwoordig in Europa gezien als zeer schadelijke stof, dus gebruik van borax raden we af.

Aan bijenwas word vaak de gangbare cosmetica blabla toegeschreven (verzorgend, kalmerend, vochtinbrengend etc.), zoals gewoonlijk in de cosmetica is dat een kwestie van smaak, geloof vooral wat je wil. Blabla die we wel willen nuanceren is de claim dat bijenwas antibacterieel is. We sluiten niet uit dat dit tot op zekere hoogte zo is, maar dat betekent niet dat je al te veel rekening moet houden met een zelfconserverende werking van bijenwas: gecombineerd met water in bijvoorbeeld een crème kan ook bijenwas gaan schimmelen of op een nadere manier bederven.

De bijenwas die wij verkopen wordt getest op bijmenging van paraffine, andere aardwassen, synthetische wassen en andere wassoorten die niets met bijen van doen hebben. Dergelijke wassen worden door sommige imkers gebruikt om een deel van de honingraten mee te maken. De bijenwasfabrikanten kopen deze raten op en op die manier kunnen er andere wassoorten in de 'bijenwas' terechtkomen. Omdat nu een deel van de ingekochte was niet gebruikt kan worden en door de extra analyse is de was hierdoor helaas wel wat duurder dan de ongeteste bijenwas.

We leveren de was in de vorm van grote korrels of vlokken, deze zijn verpakt in plastic zakken. 

De aanduiding volgens INCI: Cera Alba.

Dit artikel is verkrijgbaar in de volgende eenheden

Eenheid Art Nr Verkoop Gewicht Informatie
50 g 11102-6 € 2,50 0,10
250 g 11102-8 € 7,00 0,32
1 kg 11102-0 € 22,00 1,10
5 kg 11102-B € 105,00 5,30