Klik op het plaatje hierboven
voor een grotere weergave

Rewoderm

Vanaf   € 3,00
Art Nr:
10201
Eenheid:
Aantal:
  

Rewoderm

Rewoderm is een bijzondere surfactant, het wordt vooral gebruikt als verdikker voor shampoo en douchegel. Rewoderm wordt gemaakt van palm- en kokosvet en enige synthetische stoffen. Het is een heldere, lichtgele nogal dikvloeibare stof. Voor de kenners: het is mengsel van niet-ionische surfactants met water. De INCI naam is PEG-200 Hydrogenated Glyceryl Palmate, Aqua, PEG-7 Glyceryl Cocoate. We gebruikten (en soms nog) de naam Rewoderm Hx voor dit product, ook de naam Rewoderm LSH of Rewoderm HT wordt wel eens gebruikt.

Rewoderm wordt aan de andere tensiden toegevoegd en heeft naast de verdikkende eigenschappen nog twee belangrijke effecten: het is een terugvetter en schuimstabilisator. Verder helpt het bij het mengen van geurstoffen en andere niet goed in water oplosbare stoffen zoals menthol en salicylzuur. Rewoderm wordt gebruikt in de Hobbythek boeken en in de Teleac cursus "zelf cosmetica maken" uit 1991.

Rewoderm heeft een pH van 6-8, maar kan ook bij een iets lagere pH van 5 worden gebruikt. Bij een pH boven de 6-6,5  zal Rewoderm minder goed verdikken. Het bevat minder dan 5 milligram dioxaan per kilogram.

In onze recepten wordt meestal ongeveer 4% Rewoderm gebruikt, dat is het maximale percentage dat de fabrikant adviseert, maar je kan dit zonder meer verdubbelen als je een dikkere shampoo of douchegel wil. Gebruik echter niet meer dan 10% Rewoderm. Mocht het dan nog niet dik genoeg zijn dan heb je mogelijk iets fout gedaan:

  • Je moet de shampoo tenminste 1 minuut goed roeren.
  • Rewoderm werkt het beste in een zure omgeving, voeg een mespuntje citroenzuur toe, beter: stel de pH in op 5-6.
  • Je wil een erg dikke shampoo: voeg naast de Rewoderm één a twee theelepel(s) keukenzout toe per 100 ml shampoo en roer dit goed, de shampoo wordt nu dikker. Let op! Als je teveel zout toevoegt wordt de shampoo juist weer dunner!*
  • Je hebt te weinig geduld, de shampoo verdikt nog wat verder in de 12 uren na bereiding.

* Zout toevoegen heeft alleen zin als er Detergent (SLES) Hx, Zetesol of aanverwante tensiden in de mix zitten.

Door de stroperigheid is Rewoderm niet de meest eenvoudig te verwerken stof, door Rewoderm voor gebruik wat op te laten warmen, bijvoorbeeld in de buurt van een kachel, of door de fles au-bain-marie te verwarmen wordt deze minder stroperig.

Rewoderm is een mooi voorbeeld van een stof die ideaal is voor het maken van mildere producten terwijl het zelf moeilijk natuurlijk te noemen valt: natuurlijk en mild hebben in het algemeen niets met elkaar te maken. Juist de productiestap die zorgt voor de mildheid (het ethoxyleren) zorgt dat Rewoderm volgens de meeste gebruikelijke indelingen een niet natuurlijke stof is.

Dit artikel is verkrijgbaar in de volgende eenheden

Eenheid Art Nr Verkoop Gewicht Informatie
100 ml 10201-7 € 3,00 0,15
250 ml 10201-8 € 6,00 0,38
1 liter 10201-0 € 15,00 1,20
5 kg 10201-B € 50,00 6,00

Accessorize your purchase with these related items

Jerrycan sleutel DIN 51
Jerrycan sleutel DIN 51
€ 3,00