Klik op het plaatje hierboven
voor een grotere weergave

Glycerine (Glycerol)

Vanaf   € 2,50
Art Nr:
10630
Eenheid:
Aantal:
  

Glycerine (Glycerol)

Glycerine, ook wel glycerol of 1,2,3-propaantriol genoemd is een zogenaamde polyalcohol. Glycerine is de bouwsteen van alle natuurlijke vetten en oliën. Glycerine kan van dierlijke of plantaardige olie worden gemaakt, maar ook van bijvoorbeeld aardolie. Onze glycerine is gemaakt van plantaardige olie. Het bevat vrijwel geen water, mits droog bewaard is het percentage glycerine meer dan 99%. De dichtheid is ongeveer 1,26, dat wil zeggen dat 1 liter glycerine ongeveer 1,26 kg weegt.

Glycerine wordt in cosmetica gebruikt als vochtaantrekkend of vocht inbrengend middel (humectant). In een lage concentratie zorgt het daardoor dat de crème niet uitdroogt, maar ook dat de glycerine die in de huid trekt het daar aanwezige vocht vasthoudt. In hogere concentraties kan het vocht uit de huid aantrekken. Om die reden is het verstandig om het percentage glycerine niet te hoog te maken. Het klassieke schoonheidsmiddel rozenglycerine (50% glycerine en 50% rozenwater) zou tegenwoordig niet meer gebruikt worden, omdat het teveel glycerine bevat. Tegenwoordig wordt de grens bij ongeveer 5% gelegd bij producten die op de huid blijven zoals crèmes. Bij producten die weer worden afgespoeld wordt in bijzondere gevallen wel tot 20% gegaan, bijvoorbeeld in het geval van zeep.

Glycerine wordt ook wel gebruikt om extracten te maken van plantendelen. Dat kan inderdaad, de extracten zullen qua samenstelling lijken op extracten die met water of met andere polyalcoholen worden gemaakt. Een extract van glycerine heeft als voordeel boven een extract van water dat glycerine extracten niet zullen bederven, mits de concentratie glycerine minimaal 40% blijft. Denk er daarbij aan dat plantendelen vaak voor meer dan 90% uit water bestaan en dat glycerine sterk water aantrekkend is.

De Hekserij verkoopt géén producten die bedoeld zijn voor gebruik in levensmiddelen of voor ander inwendig gebruik. Dit product is GEEN uitzondering. Zie ook: Levensmiddelen.

Buiten de cosmetica wordt glycerine ook vaak gebruikt als stof om producten vochtig te maken en te houden.

De INCI naam van Glycerine is Glycerin.

Dit artikel is verkrijgbaar in de volgende eenheden

Eenheid Art Nr Verkoop Gewicht Informatie
100 ml 10630-7 € 2,50 0,20
250 ml 10630-8 € 4,00 0,40
1 liter 10630-0 € 10,00 1,40
5 kg (± 3,9 liter) 10630-B € 30,00 5,40
25 kg (± 19,8 liter) 10630-D € 110,00 27,00

Accessorize your purchase with these related items

Jerrycan sleutel DIN 51
Jerrycan sleutel DIN 51
€ 3,00