Klik op het plaatje hierboven
voor een grotere weergave

Gietzeep helder

Vanaf   € 8,00
Art Nr:
10180
Eenheid:
Aantal:
  

Gietzeep helder

Onze heldere gietzeep is een doorschijnende soort zeep die gesmolten kan worden. Gewone zeep, ook de meeste heldere soorten kan je niet smelten, de zeep brandt hooguit aan, of vliegt in brand. Omdat de zeep helder doorschijnend is is deze geschikt voor het ingieten van kruiden, voorwerpen en zo voort. Bij gebruik van cosmetica kleurstof, bijvoorbeeld HexaCol blijft de zeep doorschijnend. Bij gebruik van pigmenten wordt de zeep ondoorzichtig.
De 1 kg verpakking bestaat uit een kunststof bak met daarin de zeep.

Het werken met gietzeep gaat als volgt:

 • Gebruik een waterbad of bain marie, dit kunt u zelf eenvoudig maken: neem een pan met een laag water, doe hierin een vuurbestendige schaal, maatbeker of andere pan. Zet het geheel op kookplaat of fornuis. Het water in de buitenste pan zorgt dat de inhoud van de binnenste pan niet warmer kan worden dan 100 °C.
 • Snij de gietzeep in kleine stukjes en doe deze in de binnenste pan, laat ze smelten.
 • Is alles gesmolten voeg dan pigmenten, kleurstoffen, parfumolie of etherische olie toe.
 • De hoeveelheden kleurstoffen en pigmenten zijn een kwestie van smaak, maar teveel kan zorgen voor zeep die afgeeft. Ook kleurt de ene stof sterker dan de andere, probeer het gerust uit. Bij kleurstoffen is 1% een goed begin, bij pigmenten kan je vaak wat hoger gaan zitten 2-3%
 • Bij geurstoffen is 2-3% vaak een mooi uitgangspunt, hogere doseringen kunnen zorgen dat de zeep gaat 'zweten', te sterk ruikt en irriterend voor de huid wordt.
 • Roer het mengsel van zeep, pigmenten, kleur- en geurstoffen goed door en giet het in geschikte vormen. Gebruik eventueel een thermometer om te controleren of de zeep niet te heet is voor de gietvormen. De gietvormen die wij op onze website verkopen kunnen niet goed tegen temperaturen van 80 °C of hoger, dus probeer te zorgen voor een iets lagere temperatuur.
 • Laat de zeep rustig stollen, deze is direct klaar voor gebruik.
 •  

Gietzeep is voor ons een bijzonder product. Toen we in 2001 begonnen met De Hekserij (toen nog als 'De drie heksen') was gietzeep één van de eerste producten die we verkochten. We waren de eerste plek in Nederland waar particulieren (en anderen) gietzeep in kleine hoeveelheden konden kopen. Sterker nog (verbeter ons gerust als we iets of iemand over het hoofd hebben gezien): we denken dat wij de bedenkers zijn van het woord 'gietzeep' dat onze vertaling was van het Engelse M&P soap.

Na een paar keer van leverancier te zijn gewisseld omdat we niet helemaal tevreden waren zijn we in 2006 overgegaan op de Crystal Clear ST gietzeep van de Engelse fabrikant Stephenson. Het was en is niet de goedkoopste gietzeep  die we kunnen inkopen, integendeel. Het is wel verreweg de beste gietzeep die we hebben gevonden, het zweten van gietzeep (dwz het ontstaan van druppels of een vochtig laagje op de gegoten en afgekoelde gietzeep) komt bij deze zeep vrijwel niet voor en de heldere zeep blijft ook helder. De frustratie, ergernis en kosten die we onze klanten hiermee hebben kunnen besparen is ons veel waard.

Evengoed is het helaas nooit uit te sluiten dat de zeep in een enkel geval toch gaat zweten, dat heeft te maken met de voor het smeltbaar maken noodzakelijke soort grondstoffen. U kunt in elk geval de kans verkleinen door rekening te houden met het volgende:

 • Gebruik alleen Stephenson gietzeep, of gietzeep van minimaal dezelfde hoge kwaliteit.
 • Snij de gietzeep voor het smelten in kleine stukjes, zodat er maar kort verwarmd hoeft te worden.
 • Verwarm niet langer dan strikt noodzakelijk.
 • Hou de zeep zo droog mogelijk, bewaar deze droog en verpak de zeep na het gieten en afkoelen luchtdicht in plastic folie.
 • De zeep stolt sneller en lost makkelijker als u deze in de koelkast of diepvries legt, maar het risico van zweten wordt aanzienlijk groter, dus doe dit liever niet.
 • Voeg zo min mogelijk vloeistoffen en vetten toe aan de gietzeep en alleen gedroogde kruiden. Dit voorkomt ook bederf en ondoorzichtig worden.

De zeep bestaat uit grondstoffen van plantaardige en minerale herkomst en is vrij van dierlijke grondstoffen.

INCI: Aqua, Glycerin, Sodium Stearate, Propylene Glycol, Sorbitol, Sodium Laurate, Sodium Laureth Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Chloride, Stearic Acid, Lauric acid, Pentasodium Pentetate, Tetrasodium Etidronate.

Dit artikel is verkrijgbaar in de volgende eenheden

Eenheid Art Nr Verkoop Gewicht Informatie
Bak 1 kg 10180-0 € 8,00 1,10
4 x Bak 1 kg 10180-3 € 27,00 4,40
12 x Bak 1 kg 10180-5 € 70,00 13,00