Klik op het plaatje hierboven
voor een grotere weergave

Xanthaangom

Vanaf   € 5,00
Art Nr:
16102
Eenheid:
Aantal:
  

Xanthaangom

Xanthaangom (ook wel xantaan genoemd) is een gom die door de bacterie Xanthomonas campestris wordt gemaakt. Door de gecontroleerde omstandigheden waarin xanthaan wordt gemaakt is de kwaliteit veel regelmatiger dan die van bijvoorbeeld Arabische gom.
De gommen bestaan uit bepaalde soorten suikers en eiwitten. Toepassingen zijn o.a. verdikker in deodorant en tandpasta en stabilisator in crèmes.
Xanthaan gom kan haar kleefkracht verliezen als het boven de 30 graden wordt verhit. Je kan de gom dan ook het beste in koud water laten oplossen. Dit gaat in vergelijking met de plantengommen vrij gemakkelijk, al helpt het als je de gom eerst mengt met een beetje glycerine en dan pas in het water oplost.

De Hekserij verkoopt géén producten die bedoeld zijn voor gebruik in levensmiddelen of voor ander inwendig gebruik. Dit product is GEEN uitzondering. Zie ook: Levensmiddelen.

De INCI naam is Xanthan Gum. Deze stof moet droog bewaard worden.

We adviseren xanthaan gom als verdikker in tandpasta's die door scholen worden gemaakt. Veel scholen gebruiken CMC / carboxymethylcellulose, of beter: het natriumzout (natriumcarboxymethylcellulose / NaCMC / NCMC)hiervan. Op zich een prima verdikker in de industrie, maar voor scholen zit er een nadeel aan: het verdikken duurt met CMC veel langer dan met xanthaan. Leerlingen hebben niet altijd de focus om zo lang te wachten en hoeft hoeft ook niet: xanthaan is een prima verdikker en de soort die wij verkopen is geschikt en veilig voor tandpasta. Bijkomend voordeel: xanthaan is goedkoper dan CMC.

Hoe creatief bedacht: een kleefmiddel voor kunstgebitten als  Kukident (die naam wordt overigens niet meer gebruikt) is natuurlijk niet bedoeld voor het maken van tandpasta, ook in dit geval denken we dat xanthaan gom een betere optie is.

Dit artikel is verkrijgbaar in de volgende eenheden

Eenheid Art Nr Verkoop Gewicht Informatie
50 g 16102-6 € 5,00 0,08
250 g 16102-8 € 15,00 0,30