Klik op het plaatje hierboven
voor een grotere weergave

Natriumcarbomeer

Vanaf   € 2,50
Art Nr:
16010
Eenheid:
Aantal:
  

Natriumcarbomeer

Natriumcarbomeer is een veelgebruikte gelvormer. Je kan natriumcarbomeer gebruiken om haarstyling gel te maken (haargel), maar ook voor een gezichtsgel of andere verzorgende gel, zoals bijvoorbeeld aftershave-gel. Natriumcarbomeer bestaat chemisch uit acrylzuur dat deels veresterd is met langketenige alcoholen en vervolgens deels geneutraliseerd met een basisch natriumzout. We leveren dit als een fijn wit poeder.

Natriumcarbomeer vormt met water een gel. Voor haargel is 0,8 gram per 100 ml water een goede dosering, voor gezichtsverzorgende producten is 0,3 gram per 100 ml een geschikte dosering. 0,8 Gram is ongeveer één afgestreken 2,5 ml maatlepel 30101, maar het is beter om een voldoende nauwkeurige weegschaal te gebruiken voor het afmeten.

Natriumcarbomeer wordt gebruikt in de nieuwere Hobbythek boeken, het heet dan PNC 400 (een merknaam van Lenape Industries). In de oudere Hobbythek boeken wordt gebruik gemaakt van PN73 om haargel te maken. PN 73 is al vele jaren niet meer leverbaar, maar kan je vervangen door natriumcarbomeer. Andere bronnen hebben het over gelvormer, gelbinder of gelbildner: in alle ons bekende gevallen kan dit 1:1 worden vervangen door natriumcarbomeer.

In de industrie wordt nog veel gebruik gemaakt van de wat ouderwetsere carbomeren die geneutraliseerd moeten worden, ons natriumcarbomeer hoeft niet geneutraliseerd te worden, de gel vormt zichzelf na het strooien in water. Wel kan het verhogen van de pH de gel steviger maken en het verlagen kan de gel wat dunner maken. Bij een te hoge of te lage pH zakt de gel helemaal in elkaar. Een oplossing van 30% alcohol kan probleemloos worden verdikt met natriumcarbomeer, maar bij een hoge dosering alcohol kan de gel niet of veel minder goed worden gevormd. Tensiden en zouten kunnen zorgen dat natriumcarbomeer niet of minder goed werkt, waardoor het in een shampoo of douchegel vaak niet bruikbaar is.

De INCI naam is Sodium Carbomer. Deze stof moet zo droog mogelijk bewaard worden, anders wordt het één groot hard blok

Dit artikel is verkrijgbaar in de volgende eenheden

Eenheid Art Nr Verkoop Gewicht Informatie
10 g 16010-4 € 2,50 0,04
50 g 16010-6 € 7,00 0,08
250 g 16010-8 € 22,00 0,30
1 kg 16010-0 € 70,00 1,20