Cetylalcohol

Vanaf   € 1,80
Art Nr:
11120
Eenheid:
Aantal:
  

Cetylalcohol

Cetylalcohol is een emulgator en stabilisator voor crèmes. Het wordt erg veel gebruikt in crèmes, zelfgemaakte crèmes en crèmes uit de winkel, omdat het een veelzijdige stof is.

Als emulgator is het meestal een co-emulgator, een emulgator die naast een andere emulgator wordt gebruikt om daarmee te zorgen voor een betere en stabielere emulsie. Het kan echter wel als enige emulgator worden gebruikt, bijvoorbeeld in crèmespoelingen.

Als stabilisator maakt het crèmes minder gevoelig voor ontmenging: een crème wil altijd weer schiften in een waterlaag en een olielaag, een beetje cetylalcohol maakt dit risico vaak kleiner.

Daarnaast zorgt cetylalcohol ook voor iets dikkere crèmes, is de crème wat dunner uitgevallen dan bedoeld dan kan het recept vaak worden verbeterd door toevoeging van 1-2% cetylalcohol.

Tenslotte kan cetylalcohol zalven en andere watervrije mengsels wat hydrofieler maken: het voelt daardoor wat prettiger aan op de huid.

Cetylalcohol, ook de onze, wordt normaal gesproken gemaakt van plantaardige grondstoffen. Het is daarmee een volledig hernieuwbare stof. Mocht u heel oude boeken raadplegen zult u zien dat het vroeger (dan hebben we het over minstens 50 jaar geleden en langer) uit walvisolie werd gemaakt. Hoewel dat nog steeds wel kan is dat erg ongebruikelijk en zou zo'n stof nog worden gemaakt dan zou deze in Nederland niet mogen worden gebruikt. Wel zou het kunnen dat u tegen cetylalcohol aanloopt die gemaakt is van dierlijke of synthetische oorsprong, maar zoals aangegeven is de onze van plantaardige grondstoffen gemaakt.
De afbreekbaarheid in het milieu is vergelijkbaar met die van plantaardige en dierlijke vetten: het kost wat tijd maar uiteindelijk is de stof helemaal afbreekbaar.

INCI: Cetyl Alcohol. Een enkele keer zie je het in een recept verkeerd gespeld als cethylalcohol / cethyl alcohol. Het is vrijwel identiek aan cetearylalcohol / cetearyl alcohol en lijkt ook heel veel op stearyl alcohol / stearylalcohol. In vrijwel alle gevallen kunnen deze drie varianten op elkaar uitgewisseld worden in een recept. Het wordt geleverd als kleine, vrij harde schilfers of korrels.

Zie ook: Informatie over emulgatoren.

Dit artikel is verkrijgbaar in de volgende eenheden

Eenheid Art Nr Verkoop Gewicht Informatie
50 g 11120-6 € 1,80 0,10
250 g 11120-8 € 3,50 0,32
1 kg 11120-0 € 10,00 1,10
5 kg 11120-B € 38,00 5,20